Šapčanka postala majka u 51. godini…

Bračni par, Svetlana i Bogdan Lukić iz Šapca, postali su roditelji na početku šeste decenije života. Devojčicu tešku 3,6 kilograma na svet je doneo lekarski tim šabačke Opšte bolnice. Oni ističu da ovaj slučaj treba da bude motiv svim ženama da se odluče za rađanje, jer medicina napreduje, a Srbiji su potrebne bebe.Svetlaninoj i Bogdanovoj sreći nema kraja. Posle duge borbe, nadanja i iščekivanja, 12. jula, pet minuta posle ponoći, na svet je došla Jana. Taj trenutak, njena majka, koja je u januaru napunila 51 godinu, dugo će pamtiti.
„Osećaj ne može da se opiše. Svu prazninu koju sam imala u duši, ona je popunila. Ne znam šta da kažem. Kao Bog kad vam nešto pokloni. Rođena je na praznik, to je poklon od Boga. Sve brige i teškoće koje sam imala dok sam se borila da je donesem na svet, nestale su kada su mi je lekari spustili u naručje“, priča Svetlana Lukić.
Pomešane emocije, smeh i suze, smenjuju se kod oca Bogdana. Nadao se, molio i verovao da će postati otac. Iako su i on i supruga na početku šeste decenije, za novi život koji ih očekuje, potpuno su spremni.
„Kada se rodila, plakao sam kao što sada plačem od sreće. Drago mi je što sam postao otac. Sad ćemo se nas dvoje, u poznim godinama okrenuti njoj. Dobili smo je kasno. Pogledao je i nas Bog“, kaže Bogdan Lukić.Veliku zahvalnost duguju lekarskom timu šabačke Opšte bolnice, koji su i pored komplikacija i rizika, trudnoću doveli do srećnog kraja. Biološki potpomognuta trudnoća sa tri začeta ploda, zahtevala je dodatni nadzor.
„Imali smo neprijatnost da nam dva ploda spontano odu. Odeljenje i lekari su bili na vrhu zadatka i uspeli smo da spasemo jedan plodić koji je ostao. Po izlasku iz bolnice, bio je stalni nadzor. Doveli smo trudnicu do željenih 36 nedelja, kada je iz medicinskih razloga porođaj završen carskim rezom. Dobili smo zdravu devojčicu koja je u trenutku rođenja imala 3,6 kg“, kaže dr Darko Vukojčić.Svetlana je najstarija porodilja u ovoj ustanovi koju lekari pamte. Statistika podseća da je pre četiri decenije procenat žena koje su „kasnije“ rađale iznosio samo pet odsto, a sada u evropskim zemljama gotovo svaka četvrta trudnica bi se mogla nazvati starijom prvorotkom. I ovde je takva statistika, ali se intenzivno radi na podsticaju rađanja.
„Žene su danas obuzete karijerom, pa se sve kasnije odlučuju za majčinstvo. Ipak, medicina je napredovala, pa dosta moze da se uradi na tom planu. Ja se nadam da će ovaj primer motivisati i ostale žene da rađaju. Nama trebaju bebe. Bebe su i dalje u modi, ja se nadam“, kaže dr Dragan Milošević, načelnik Službe ginekologije i akušerstva.
Ova slika iz šabačkog porodilišta nada je za sve žene koje nisu uspele da postanu majke u godinama koje su optimalne za rađanje. Biloški sat sporije kuca i na strani je novog života.