ŠAPČANKA U BANKARSKOM PAKLU!

Pakao Zorice M. počeo je još 2007. godine, a da ona o tome nije imala pojma. Saznala je tek šest godina kasnije, a problem ni dan-danas nije rešen. Štaviše, gori je iz dana u dan
Ova žena iz jednog mesta kod Šapca bila je žrtva falsifikatora koji su joj ukrali identitet, popunili menicu za kredit sa njenim podacima i u NLB banci uzeli pozajmicu od preko 11.000 evra.
U međuvremenu oni su uhapšeni, krivica je utvrđena, sud je menicu proglasio lažnom, ali Zorica je za ovu banku i dalje jemac koji mora da vrati novac.
Falsifikatori i NLB banka ženi upropastili život: UKRALI JOJ IDENTITET, PA PODIGLI KREDIT KOJI NE OTPLAĆUJU!Pakao Zorice M. počeo je još 2007. godine, a da ona o tome nije imala pojma. Saznala je tek šest godina kasnije, a problem ni dan-danas nije rešen. Štaviše, gori je iz dana u dan…
Ova žena iz jednog mesta kod Šapca bila je žrtva falsifikatora koji su joj ukrali identitet, popunili menicu za kredit sa njenim podacima i u NLB banci uzeli pozajmicu od preko 11.000 evra.
U međuvremenu oni su uhapšeni, krivica je utvrđena, sud je menicu proglasio lažnom, ali Zorica je za ovu banku i dalje žirant koji mora da vrati novac.
NLB banka: Treba nam sudska odluka
U NLB banci objašnjavaju da banka Zoricu M. nije oslobodila dugovanja jer u krivičnom postupku koji je završen u novembru 2011. zapravo nije utvrđeno da gospođa Moravčević nije potpisnik menice, a banka može klijenta da oslobodi dugovanja samo na osnovu odgovarajuće sudske presude.
– Sud je potvrdio odluku da u krivičnom postupku nije utvrđeno da Zorica M. nije potpisnik menice i u maju 2015. godine, u okviru postupka za prekid izvršenja dugovanja prema banci koji je pokrenula. Ona je u tom postupku priložila krivičnu presudu, ali sud tu presudu nije prihvatio kao dokaz da je menica falsifikovana i zato nije odredio obustavljanje postupka izvršenja duga, a samim tim banka nije bila u situaciji da je oslobodi njenih dugovanja. Sve navedene tvrdnje mogu da se provere uvidom u odgovarajuće sudske odluke – kažu u ovoj banci i dodaju:
– Banka će, u duhu dobre poslovne prakse, odmah organizovati sastanak sa Zoricom M. i u razgovoru objasniti koji postupak mora da pokrene pred nadležnim državnim organima radi dokazivanja da nije potpisala predmetnu menicu. Kada sud odluči da je menica falsifikovana, banka će je bez odlaganja osloboditi njenih dugovanja, kao što smo to uradili i u drugim predmetima iste vrste.
– Da sam bankarski dužnik saznala sam 7. novembra 2013. godine kada sam u Poštanskoj štedionici u Šapcu htela da podignem kredit. Službenica mi je rekla da ne mogu jer se u Kreditnom birou vodim kao jemac za kredit u NLB banci u Beogradu. Već sutradan sam otišla u Beograd i od direktorke Vesne Obradović dobila informacija da se zaista vodim kao žirant koji je podigao izvesni Siniša Todić krajem 2006. godine i to u iznosu od 882.000 dinara. Tada mi je nezvanično rečeno da se to dogodilo tako što je on najverovatnije nekako došao u posed fotokopije moje lične karte – kaže Zorica M. i napominje da kada je 2007. godine podizala kredit za sebe, niko joj nije rekao da je nekome bilo kakav žirant, a ni NLB banka joj za sve ove godine nije poslala nikakvo obaveštenje. Čak ni opomene da se kasni sa uplatom rata.
– Ono što je strašno jeste da mi u NLB banci nisu dali uvid u tu dokumentaciju, niti mi daju menicu na veštačenje – priča Zorica, kojoj su sudski izvršitelji zakucali na vrata zbog ovog problema.
Proganjanje
Banka je zove svakog dana i traži da uplati novac
– Svakoga dana me zovu iz banke, prete, traže da uplatim novac. U međuvremenu meni je zbog stresa narušeno zdravlje, kao i mojoj porodici. Za ovo neko ozbiljno mora da odgovara.
Pre tri godine Zorica je Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu dala izjavu povodom ovog slučaja, ali veliki je problem što joj niko ne da menicu kako bi bila veštačena.
U međuvremenu, Osnovnu sud u Šapcu osudio je Sinišu Todića, Sašu Antonića i Branka Paroškog, koji su učestvovali u čitavoj ovoj prevari i na osnovu falsifikovanih dokumenata podigli kredit u NLB banci, a novac međusobno podelili.U presudi čiju smo kopiju dobili jasno piše da je menica na kojoj su podaci Zorice M. lažna, a osim toga osuđeni su banci dostavili i potvrdu da je naša sagovornica zaposlena u jednoj šabačkoj agenciji, što takođe nije bilo tačno. Naime, oni su nakratko došli u posed pečata te agencije i tako napravili lažnu potvrdu o njenom zaposlenju.
Međutim, ni pet godina nakon donošenja presude NLB banci pravosnažna presuda ne znači ama baš ništa, kao ni priznanje osuđenih da su zloupotrebili lične podatke Zorice M. Oni je svaki dan zovu, traže da uplati novac uz pretnju zaplenom imovine i sličnim sankcijama.
izvor:informer.rs