Селаковић: Реч сада имају српско и хрватско правосуђе

3433287_selakovic-t
Пресуда Међународног суда правде је тачка на правни спор Србије и Хрватске, каже за РТС министар Никола Селаковић. Истиче да је сада посао на српском и хрватском правосуђу, али и другим земљама у којима се воде поступци против оних који су одговорни за злочине.
Министар Никола Селаковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да суђење пред МСП има, с једне стране, чисто правни, а с друге правно-политички и емотивни аспект.
„Никад у Србији и српском народу, нарочито онима који су протерани, нећете моћи објасните да то није злочин, нарочито геноцид“, рекао је Селаковић.
Истакао је да је Србија поднела контратужбу 11 година након подношења хрватске тужбе и додао нас је то коштало неколико пута мање (мање од милион евра), за разлику од хрватске тужбе, која је коштала око 3,7 милиона евра.
„Хрватска је тужбу поднела 1999. године, а Србија је каснила 11 година. Тадашње српско руководство поднело је тужбу да се одбрани. Ми нисмо поднели тужбу да бисмо тиме доказали геноцид, већ да бисмо одбранили Србију од хрватске тужбе. Јесмо ли у томе успели? Јесмо“, нагласио је министар.
Како каже, нормално је бити незадовољан све док виновници злочина над крајишким и свим другим Србима не буду процесуирани, али треба бити задовољан оним што је речено на изрицању пресуде.
„Ово је први пут да једна међународна инстанца каже да је над крајишким Србима био извршен злочин, као директна последица акције ‘Олуја’. МСП је направио искорак у односу на Међународни трибунал за бившу Југославију“, рекао је министар и као пример навео суђење Анти Готовини у Хагу.
Селаковић је додао да је председник Судског већа, кад је читао пресуду, рекао да је хрватско војно и политичко руководство спровођењем акције ‘Олуја’ желело да доведе до одласка Срба са подручја Крајине, а да је уз то вршен и стравичан злочин.
Поредивши став Суда у две тужбе, Селаковић је поновио да је одбијањем наше тужбе МСП ипак рекао да су над Србима извршени злочини, док је у тужби Хрватске речено да се МСП позива на пресуде Хашког трибунала.
На крају је судија позвао стране у спору да у својим националним правосуђима процесуирају оне који су осумњичени за таква дела. Уверен сам да ће Хрватска морати да процесуира све оне који су одговорни за злочин над Србима, рекао је министар.
То ће, истиче, бити основ за стварање поверења у региону.
Министар је додао да велики број Срба, не само у Хрватској и Србији већ и у иностранству, води поступке против хрватских војника, против оних које сматрају кривима за оно што се догодило.
„Пресуда је огромна, треба је превести, имате један део пресуде где се доказује усташка идеологија Фрање Туђмана, то је врло детаљно анализирано – биће то предмет различитих правника који ће то свакако искористити у тим поступцима“, рекао је министар.
Истакао је да је тешко убедити људе да не остану у својим мислима, јер остају жртве, остају многи људи протерани са вековних огњишта, који не могу да се врате својим кућама.
„Оне који су убијени не можемо да вратимо. Та сећања никад неће моћи да се избришу. Овде је стављена тачка на правни процес, а процес у људским душама не можете завршити пресудом“, поручио је министар.