Senatori za vojnu akciju u Siriji

USSDvojica američkih senatora zatražili su momentalnu vojnu akciju protiv Sirije kao odgovor na, kako se sumnja, napad hemijskim oružjem, preneo je AP.Republikanski senator iz Tenesija Bob Korker traži da američki odgovor bude „hirurški precizan“ i proporcionalan.
On kaže da u toj akciji, u svakom slučaju, na terenu ne treba da učestvuju američki vojnici.
Demokrata Eliot Ejndžel iz Njujorka smatra da SAD moraju da odgovore brzo, zajedno sa NATO saveznicima, uz najverovatniju upotrebu krstarećih raketa, kao što su to SAD i NATO uradili u Libiji.
Ejndžel je rekao da „gotovo nema sumnje“ da je upotrebljeno hemijsko oružje, a da predsednik Barak Obama još nije odlučio kakav će biti odgovor SAD.
Korker i Ejndžel su govorili danas za „Foks njuz sandej“.
Na temu Sirije oglasio se još jedan poslanik iz reda demokrata Džek Rid, koji smatra da bi svaki američki odgovor na upotrebu hemijskog oružja u Siriji morao da bude deo međunarodne akcije.
„To treba da bude međunarodna operacija, a ne jednostran američki pristup“, rekao je Rid za televiziju Si-Bi-Es.
Ta akcija, prema njegovim rečima, mora da ima međunarodnu podršku, ne samo političku, već i vojnu.
Sirija je pristala da dozvoli inspektorima UN da posete predgrađe Damaska kako boi istražili tvrdnje o eventualnom korišćenju hemijskog oružja.
Rusija je nakon toga saopštila da je „zadovoljna“ današnjim odobrenjem vlade Sirije da stručnjaci UN istraže navodnu upotrebu hemijskog oružja kod Damaska, i upozorila one koji su za vojnu opciju u Siriji, da bi to bila „tragična greška“.