Sirija prihvatila predlog Rusije

RusijaSirijska vlada prihvatila je predlog Rusije da stavi svoje hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu saopštio je sirijski ministar spoljnih poslova Valid Mualem.„Imali smo juče veoma plodonosnu rundu razgovora sa ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom koji je predložio inicijativu u vezi sa hemijskim oružjem. Te večeri smo prihvatili rusku inicijativu“, prenela je agencija Interfaks reči Mualema koji se obratio predsedniku Donjeg doma ruskog parlamenta.
Mualem je kazao da je Sirija prihvatila predlog jer će se time „otkloniti osnove za američku agresiju“, prenela je agencija Rojters.
Portparol Vladimira Putina je danas rekao da su ruski i američki predsednik na marginama prošlonedeljnog samita G20 razgovarali o stavljanju sirijskog hemijskog oružja pod kontrolu.
„To pitanje je razmatrano“, rekao je Dmitrij Peskov, ali nije želeo da kaže ko ga je pokrenuo, niti da obelodani još neku pojedinost o ovom razgovoru, izveštava Rojters.
Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je moguće da neće doći do napada na Siriju ako njen lider Bašar al-Asad prihvati i sprovede ruski predlog.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kaže da Moskva radi sa Damaskom na pripremi plana, čiji je cilj da se hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu.
Podsetimo, Rusija je predložila Damasku da se zalihe hemijskog oružja koje ima Sirija stave pod međunarodnu kontrolu.