"Sirijski civili važniji od oružja"

SirijaDobrotvorna organizacija Lekari bez granica pozvala je sirijske zaraćene grupe i međunarodnu zajednicu da pomoć sirijskim civilima stave na listu prioriteta.„Uticajne zemlje su se okupile oko stola, postigle dogovor o hemijskom oružju i počele da ga realizuju. One su pokazale da to može biti urađeno, pa gde su onda napori da se takav uspeh ponovi na gorućem pitanju isporuke humanitarne pomoći“, saopštio je generalni direktor Lekara bez granica Kristofer Stouks.Ovaj apel usledio je nekoliko dana nakon što je Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW) dodeljena Nobelova nagrada za mir za njen posao da oslobodi svet razarajućeg oružja, podseća AFP.
OPCW sa sedištem u Hagu, izvršno je telo međunarodne Konvencije o hemijskom oružju, nastala je 1997. godine. Ova organizacija je početkom meseca počela da sprovodi operaciju uništavanja hemijskog oružja u Siriji pod ingerencijom Ujedinjenih nacija, nakon što je gas sarin ubio oko 1.400 ljudi u Damasku u avgustu.
„Sirijski narod se sada našao u apsurdnoj situaciji da se inspektori za hemijsko oružje slobodno voze kroz oblasti u kojima je narodu neophodna pomoć, a s druge strane onemogućen je prolaz ambulantnim kolima i doturanju hrane i medikamenata u organizaciji humanitarnih organizacija“, kazao je Stouks.
Tokom dvoipogodišnjeg sukoba u Siriji, domove napustilo je pet miliona Sirijaca.
Ujedinjene nacije su saopštile da je sirijska vlada ograničila broj viza humanitarnim grupama i nametnula stroge uslove za distribuciju pomoći u oblastima koje kontroliše opozicija.