Skupština opštine usvojila budžet za 2013. godinu

Danas je održana deveta sednica Skupštine opštine Bogatić. Centralna tema dnevnog reda bio je predlog budžeta za 2013. godinu. Glasovima odbornika većinske koalicije usvojen je plan prihoda i rashoda koji iznose 604,7 miliona dinara.

Više od polovine prihoda čine transferna sredstva republike, a naredne godine opština se neće zaduživati kod poslovnih banaka.
Uvodne napomene o predlogu budžeta dali su Slobodan Savić, predsednik Opštine Bogatić i Olivera Maštrapović, rukovodilac odeljenja za finansije.
Kritike na predlog budžeta izneli su odbornici Socijalističke partije Nenad Beserovac i Živan Jakšić. Za investicije su, prema njihovim navodima, izdvojena simbolična sredstva, a uprkos ograničenju broja zaposlenih u administraciji i mase plata, najveći deo budžeta potrošiće se za zarade.
Odbornici su uvojili i odluke o visini poreza na imovinu, lokalnih komunalnih i administrativnih taksi i više drugih odluka.
Uz predsednika opštine, šire obrazloženje predloga budžeta dala je Olivera Maštrapović, rukovodilac odeljenja za privredu i finansije
Olivera-o-budzetu.mp3
Nenad Beserovac, odbornik Socijalističke partije Srbije rekao je da ova odbornička grupa ne podržava predlog budžeta zato što će se, umeto za investicije, najviše novca potrošiti za zarade i druge troškove, a štedeti na socijalnim davanjima i zdravstvu.
Beserovac je rekao:
Beserovac-budzet.mp3
Iako su broj zaposlenih u narednoj godini i masa ličnih dohodaka ograničeni, Živan Jakšić je podsetio da vladajuća koalicija ima najveću odgovornost zbog, prema njegovom mišljenju, prevelikog broja zaposlenih u opštinskoj adminstraciji, javnim preduzećima i ustanovama. Vlast je na taj način sačuvana, ali cenu plaćaju poreski obveznici – tvrdio je Jakšić i, pored ostalog, rekao:
Jaksic-o-budzetu.mp3
Slobodan Savić, predsednik opštine Bogatić se pohvalio prihodima u budžetu od naknada za korišćenje gradjevinskog zemljišta, koje prethodne vladajuće garniture, prozivajući pri tome Socijalističku partiju, kako je rekao nisu umele da naplate.
Savić je rekao:
Savic-o-budzetu.mp3