SRCE GODIŠNJE UBIJE 50.000 LJUDI!

U „Batutu“ navode da gotovo 85 odsto prevremene smrtnosti i više od 50 odsto obolevanja od infarkta srca i moždanog udara može da se spreči merama primarne prevencije
Bolesti srca i krvnih sudova, sa učešćem od preko 51 odsto u svim uzrocima smrti, vodeći su uzrok umiranja u Srbiji, a od srčanog i moždanog udara život godišnje izgube 52.663 građanina ili grad veličine Užica.
Svetski dan srca obeležen je juče u Srbiji pod sloganom „Budi heroj svoga srca“, a ustanovljen je 2000. godine na inicijativu Svetske federacije za srce kako bi se podigla svest o kardivoskularnim bolestima, uključujući i srčane bolesti i moždani udar i ukazao na značaj preventive.
U „Batutu“ navode da gotovo 85 odsto prevremene smrtnosti i više od 50 odsto obolevanja od infarkta srca i moždanog udara može da se spreči merama primarne prevencije.
– Male promene u životnom stilu, koje se odnose na prestanak pušenja, redovnu fizičku aktivnost i pravilnu ishranu, mogu da pomognu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. S druge strane, starije osobe, osobe muškog pola i osobe sa pozitivnom porodičnom istorijom trebalo bi da dodatno vode računa o svom kardiovaskularnom zdravlju – navode u „Batutu“.
Kardiovaskularna bolest je ubica broj jedan u svetu i odnese 17,9 miliona života godišnje. Procenjuje se da će broj umrlih od ove grupe bolesti do 2030. godine dostići 23 miliona i postati prvi uzrok smrtnosti širom planete, navodi se na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“.
Kurir.rs/J. P. Foto: Shutterstock