Штете у малињацима, могући мразеви до 24. априла

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је данас на могућу појаву јутарњих мразева на подручју Србије до 24. априла.
Већ у петак у јутарњим сатима слаб мраз се очекује углавном на подручју Бачке, а у суботу и недељу и у већини крајева углавном на западу и југу земље.
Снег који је ноћас падао изазвао је велике штете на малињацима на подручју Љубовије. У селу Горње Кошље нападало је око 20 центиметара снега.
Бранко Костић из тог села сумња да ће ове године имати род „црвеног злата”.
„Мразеви су у великој мери од Нове године уништили малињаке, а овај снег и мраз их је потпуно уништио. Ако се настави овако време, плашим се да малинари неће имати шта да уберу”, каже Костић.
Већина различитих врста воћа је у фази цветања и тек заметнутих плодова и веома осетљива на ове пролећне мразеве, рекла је сарадница Института за воћарство у Чачку, Јелена Томић.
„На температури од минус два, три степена мразеви могу нанети велике штете воћкама. Према неким подацима са терена, до извесног измрзавања дошло је само код јагоде”, наводи Томић.
Протекле ноћи влажан снег који је пао изазвао је ломљење гранчица код малине, па то треба спречити стресањем влажног снега.
Сутра се у Србији очекује облачно и хладно, местимично са кишом, суснежицом и снегом. У брдско-планинским пределима мање повећање висине снежног покривача. Више падавина очекује се на западу земље, око 10 мм. Ветар умерен, повремено и јак, северозападни.
Јутарња температура од 0 до три степена, највиша дневна од четири до осам степени. У Београду се може очекивати облачно и хладно, повремено са кисом, у јутарњим и ноћним сатима и краткотрајном суснежицом. Ветар умерен, повремено и јак, северозападни. Јутарња температура око два степена, највиша дневна око пет степени.
Према прогнози до 27. априла у петак постепени престанак падавина и делимично разведравање, прво на северозападу где се у јутарњим сатима очекује слаб мраз. За викенд местимично слаб јутарњи мраз. (Танјуг)