Strahuje se za vodostaj reke Save kod Beograda i Šapca!

Zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Boban Stevanović izjavio je danas da se reke povlače, ali da predstoji posao da se stvore uslovi da se ljudi vrate kućama.
Tokom jučerašnjeg dana, 297 osoba je evakuisano, i to je preventivna evakuacija, rekao je Stevanović za RTS.
Situacija je različita od slučaja do slučaja, kaže Stevanović i dodaje da je najbitnije da su važni putni pravci prohodni a utvrđivaće se materijalna šteta.
„Slušajte savete stručnih lica na terenu“, zaključio je Stevanović.
Vojska Srbije spremna je da na poziv Sektora za vanredne situacije odmah reaguje.
Republički hidrometeoroški zavod upozorio je da će vodostaj na reci Savi danas biti u porastu i da će prevazilaziti granicu redovne odbrane kod Šapca i Beograda.
RHMZ je izdao hidološko upozorenje u kojem se navodi da će do srede, 5. juna, biti u porastu i vodostaj na Bjelici, Moravici, Skrapežu, Đetinji, Gruži, kao i na gornjem toku Zapadne Morave i Ibru i da će se kretati oko ili iznad upozoravajućih nivoa.
Kako se navodi, vodostaj na Crnci, Lepenici, Lugomiru, Resavi i Belici, kao i na Jadru i Kolubari sa pritokama, biće u umerenom i većem porastu do srede 5. juna sa mogućnošću približavanja upozoravajćim nivoima.
U RHMZ upozoravaju da će vodostaji na banatskim vodotocima biti u porastu do 6. juna i da će se na Tamišu i Brzavi kretati iznad granice redovne odbrane od poplava.
„Srbjavode“ su proglasile vanrednu odbranu od poplava, kako bi se preventivno podigao sistem odbrane, a to je urađeno na osnovu upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), izjavio je izvršni direktor u „Srbijavodama“ Zvonimir Kocić.
„Govorim o sistemu odbrane od poplava kojim upravljaju „Srbijavode“. To znači objekti, mehanizacija, ljudstvo i kompanije koja imaju određene obaveze.
Procenili smo da nije dovoljno upozorenje, već da se očekuje da ćemo veoma brzo doći iz jednog redovnog stanja u neko stanje u kom možemo doći do ovoga što se desilo“, rekao je Kocić za TV Prva.
Prema njegovim rečima, ne očekuje se, kako kaže, ikakva opasnost po Beograd i Šabac, ali dodaje da se u naredna dva dana mogu očekvati lokalna izlivanja na određenim područjima.
Inače, „Srbijavode“ su celog proleća u stanju pripravnosti, a nakon upozorenja RHMZ, sistem odbrane je podignut do poslednje granice spremnosti.
„Tamo gde smo imali sisteme, mi smo ih podigli u vrlo kratkom vremenu i obezbedili“, rekao je Kocić.
On objašnjava da „Srbijavode“ vrše procenu o vanrednoj odbrani, i ističe da postoje različita područja, kao i da se ne brane sva.
„Moramo razlikovati delove vodotoka na kojima postoje izgrađeni objekti od onih na kojima nema. Moramo znati da se ne šitte sva područja u Srbiji, nema potrebe“, rekao je Kocić.
On kaže da „Srbijavode“ konstantno koordinišu sa Vojskom Srbije, da postoji dnevna veza, kao i sednice štabova. Vojska Srbije saopštila je ranije da je u pripravnosti da pomogne građanima ugroženim od poplava.