Suđenje za napad na Jovanovića

CEDOMIR JOVANOVIC - KZN Vođa navijača Crvene zvezde Velibor Dunjić i Leo Petrović koji su optuženi za napad na lidera LDP Čedomira Jovanovića, negirali su krivicu na današnjem suđenju.Njihovi advokati su istakli da je optužnica pravno neutemeljena.Tužilaštvo ih tereti da su 17. aprila u restoranu „Čarda“ uoči vaterpolo utakmice u Segedinu napali Jovanovića, njegovu suprugu i prijatelje od kojih je jedan teško povređen.Optuženi prvog dana suđenja pred Višim sudom nisu iznosili svoju odbranu, već su istakli da ostaju pri ranije datim izjavama kod istražnog sudije.
Svedočio je Čedomir Jovanović, koji je ispričao da ga je pri ulasku u restoran prvo verbalno napao Leo Petrović, koji ga je psovao i poručio mu da napusti „Čardu“.
Petrović je negirao optužbe Jovanovića i naveo da mu nije psovao oca i majku, kao i da ga je napao zbog izneverenih obećanja, jer je „verovao u njega“ i s njim šetao 1995. i 1996. godine.
Posle smirivanja situacije s Petrovićem, lider LDP-a je kazao da je usledio novi incident s Dunjićem.
„Stao je ispred mene i tražio da napustim restoran. Upitao sam ga zašto bih to uradio, a on mi je odgovorio zbog braće sa Kosova. Tada mi je stao na stopalo, uhvatio me za ruku i udario u glavu“, kazao je Jovanović.
Prema njegovim rečima, kada je pokušao da se odbrani, njega, njegovu suprugu i prijatelje napale su druge osobe koje su bile u restoranu.
„Nisam video da ih je on pozvao (druge osobe), ali je bilo jasno da se oni poznaju“, kazao je on i dodao da Petrović nije učestvovao u fizičkom obračunu, kao i da je tražio da se prekine tuča kada je shvatio da poznaje jednog od napadnutih Jovanovićevih prijatelja.
Advokati odbrane, najveći deo vremena na suđenju posvetili su osporavanju pravne kvalifikacije optužnice.
Prema optužnici, oni se terete za krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi koja je izazvala nacionalnu netrpeljivost zasnovanu na diskriminatorskom osnovu različitih političkih stavova.
„Delo za koje se tereti nema blage veze ni sa kakvim sportom, niti sportskom priredbom, radi se o promašenoj kvalifikaciji tužioca. Stav odbrane je da je to individualni sukob koji može imati ovakvu ili onakvu konotaciju, ali nema veze za krivično delo za koje se tereti“, kazao je novinarima Dunjićev advokat Saša Milovanović.
Tokom suđenja on je više puta kazao da je u pitanju klasična kafanska tuča koja se nije dogodila na sportskoj priredbi, već u restoranu koji je, prema rečima svedoka, od plivališta udaljen 10-15 minuta vožnje kolima.Milovanović je rekao da termin nacionalna netrpeljivost ne može da bude adekvatan, pošto su Dunjić i Jovanović iste nacionalne pripadnosti.
„Očekujem oslobađajuću presudu, ne može biti proglašen krivim u bilo kom regularnoj postupku na osnovu ovakve optužnice“, rekao je Milovanović.
Velibor Dunjić se nalazi u pritvoru već pet meseci, a danas je ponovo odbijen zahtev njegovih advokata da mu se ukine pritvor. Nastavak suđenja zakazan je za 5. novembar u 9.30.
Očekuje se da će tada svedočiti Jelena Jovanović, Dušanka i Dejan Pilja, Predrag Milošević, Tanja Milovanović, koji su zadobili lakše telesne povrede, kao i Srđan Đešić, koji je u incidentu teško povređen.
Jovanović je napadnut u Segedinu, gde je bio na utakmici vaterpolo kluba „Crvena zvezda“. Lider LDP-a je sa suprugom i prijateljima uoči utakmice ušao u restoran u kome su bili „Zvezdini“ navijači i većina se sa njim pozdravila.
Međutim, grupa od oko 20 huligana je počela da ga vređa, nakon čega su i fizički nasrnuli na suprugu, njega i njihove prijatelje.