Svakoga dana četiri žene obole, a jedna umre…

U Srbiji svakoga dana četiri žene obole i jedna umre od raka grlića materice, bolesti koja ukoliko se otkrije na vreme može efikasno da se leči.
Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, 12. po redu, obeležava se od 28. januara do 3. februara pod sloganom „STOP raku grlića materice“.
Na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) i Evropske mreže registara za rak (ENCR), Srbija se i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišom stopom oboljevanja i umiranja od ove bolesti.
Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, naša zemlja se nalazi na četvrtom mestu u Evropi, i to posle Rumunije, Litvanije i Bugarske. Srbija se, po broju umrlih od ove bolesti nalazi na trećem mestu u Evropi, odmah posle Rumunije i Moldavije.
Više od 400 žena godišnje izgubi bitku s ovom bolešću
Rizik za nastanak ovog oboljenja u Srbiji u odnosu na druge evropske zemlje je viši i iznosi 26 na 100.000 žena. Nažalost, više od 400 žena godišnje izgubi život od ove vrste raka, a rizik od umiranja je dvostruko viši u odnosu na većinu drugih evropskih zemalja.
U Srbiji svakog dana četiri žene obole i jedna umre, iako se rak grlića materice može sprečiti, otkriti i na vreme efikasno lečiti.
Kako dolazi do raka grlića materice?
Glavni uzročnik nastanka raka grlića materice je infekcija humanim papilomima virusom (HPB), a najvažnije mere prevencije su redovni preventivni ginekološki pregledi, zaštićeni seksualni odnosi i imunizacija.
Važno je istaći da, od trenutka dobijanja infekcije pa do razvoja maligne bolesti protekne osam do deset godina.
Kako bi se te promene na vreme otkrile, neophodan je ginekološki pregled jednom godišnje. Nažalost, u Srbiji je u 2016. godini samo 10 odsto žena starijih od 15 godina iskoristilo svoje pravo i obavilo redovan pregled.
Simptomi
Bol u kraliciBol u krstimaProbavne smetnjeVaginalno krvarenje koje nije uobičajeno ili promene u vašem menstrualnom ciklusu koje ne možete objasnitiKrvarenje kada grlić dođe u kontakt sa nečim, kao što je kontakt tokom seksualnog odnosa ili kada stavljate dijafragmuBol tokom seksualnog odnosaKrvav vaginalni iscedakPromena na vaginalnoj porciji grlića vidljiva pod spekulumima
Organizovan skrining program
Srbija je 2012. godine započela postepeno uvođenje organizovanog skrining programa za rano otkrivanje raka grlića materice, koji je dostupan svim ženama starosti od 25 do 64 godine.
Prema podacima prvog ciklusa sprovođenja ovog programa na teritoriji 17 opština u Srbiji, na pregled su pozvane 334.242 žene, odnosno 56,1 odsto ciljane populacije u tim opštinama.
Papanikolau test urađen je kod 190.906 žena, a od svih pregledanih, njih 11.740 imalo je, nažalost, pozitivne nalaze testa. Kolposkopija je urađena kod 31.473 žene, a potom 2.465 biopsija kojima je patohistološki potvrđeno 112 karcinoma. Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje širom Srbije organizovaće tokom ove nedelje brojne aktivnosti u cilju promocije dostupnih mera prevencije raka grlića materice i značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja.
Zelena boja u znak podrške
U Beogradu će u znak podrške tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, zelenom bojom biti osvetljeni mostovi, palata Albanija i kupola Narodne skupštine Republike Srbije.
IZVOR:BLIC