Svetski dan Roma 8.april

DRUSTVO ROMA BOGATIC, SVOJIM SUGRADJANIMA PRIPADNICIMA ROMSKE NACIONALNE MANJINE ZELI SRECAN MEDJUNARODNI PRAZNIK ROMA .ZNACAJNE AKTIVNOSTI KOJE SMO SPROVELI U CILJU SAMOZAPOSLJAVANJA SVOIH SUGRANJA I POKRETANJA SOPSTVENOG BIZNISA .U SARADNJI SA OPSTINOM BOGATIC I SVETSKOM NVO.“HELP“ SPROVELI SMO NIZ RADIONICA O SAMOM UPUĆIVANJU ROMA ZA PRAVLJENJE BIZNIS PLANA .ITD…USPOSTAVILI VRLO DOBRU SARADNJU SA LOKALNIM INSTITUCIJAMA KAO STOSU CENTAR ZA SOC.RAD BOGATIC,CRVENI KRST BOGATIĆ,LOKALNA SAMOUPRAVA.
DRUSTVO ROMA BOGATIC PORED SVOJIH SUGRADJANA PRIPADNIKA ROMSKE NACIONALNE MANJINE SE UVEK TRUDI DA U SKLADU SVOIH MOGUCNOSTI POMOGNE I NEROMIMA KROZ RAZNE PROJEKTE KOJE SPROVODIMO NA LOKALNOM NIVOU STO SMO POKAZALI KROZ PROJEKAT HELPA .
Međunarodni dan Roma, dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. Dan je službeno bio proglašen 1990. u Serocku u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Chelsfieldu kraj Londona 7. – 12. aprila 1971. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pjesma Đelem, đelem (romski: Išao sam, išao) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim kotačem u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.[1