Светски дан слободе медија

RIJEKA 03.12.2009 ILUSTRACIJA NOVINE FOTO RONI BRMALJ
Новинарска удружења у Србији обележавају Светски дан слободе медија акцијом „Пет минута громогласне тишине“, како би најширу јавност упозорили на све лошији положај новинара у Србији.

Удружење новинара Србије позвало је, поводом 3. маја – Светског дана слободе медија, све новинаре и медијске раднике да се сутра од 11.55 до 12 сати придруже симболичној међународној акцији „Пет минута громогласне тишине“, како би најширу јавност упозорили на све лошији положај новинарске професије у Србији.
УНС је тим поводом објавио Проглас, у коме се наводи да је слобода медија у Србији озбиљно угрожена, јер новинарство није било у тежем економском положају у новијој историји.
„Излазак државе из власништва у медијима, локалне власти искористиле су за драстично смањење финансирања медија и тако извршиле додатни притисак на њихову слободу“, истиче се у Прогласу, који ће бити прочитан током пет минута громогласне тишине.
Зато што Законом о јавном информисању и медијима нису прописане казнене одредбе, 30 општина и градова и 17 градских општина прошле и ове године за пројектно суфинансирање медија нису издвојили ни динар, наводи УНС.
У Прогласу се констатује и да је Агенција за приватизацију онемогућавала да непродати медији припадну запосленима без накнаде како предвиђа Закон, па је било потребно да Скупштина усвоји аутентично тумачење Закона.
Због неспровођења Закона запослени у 18 медија трпели су, а и даље трпе, велику штету. Због приватизације око 1.000 новинара и медијских радника остало је без посла, а неки од њих и без законског права на социјални програм“, истиче се у Прогласу.
Kако се наводи, УНС захтева да Влада покрене поступак за измене Закона о јавном информисању и медијима, како би обавеза свих нивоа власти била да расписују конкурсе за пројектно суфинансирање медијског садржаја од јавног значаја.
УНС захтева и да Влада што пре реши статус Новинске агенције Танјуг имајући у виду чињеницу да запосленима након неуспеле продаје није понуђено законско право на пренос капитала без накнаде.
„Влада мора да има у виду и да Танјуг с далеко мањим бројем људи успева да се одржи на тржишту“, наглашава се у Прогласу.
УНС, такође, тражи да Влада на дневни ред стави извештаје Савета за борбу против корупције: Извештај о власничкој структури и контроли медија, Извештај о могућем утицају јавног сектора на медије оглашавањем, као и Извештај Савета о притисцима и контроли медија (извештај Верице Бараћ).
У Прогласу се тражи и да Специјално тужилаштво за ратне злочине најзад почне да ради свој посао и када су у питању 39 новинара и медијских радника српских редакција убијених у грађанском рату у бившој Југославији, на Косову и Метохији и током НАТО агресије уместо што годинама без резултата, по пријави НУНС-а, истражује одговорност новинара осумњичених за припрему и организовање ратних злочина и геноцида.
УНС, такође, подржава рад Комисије за истраживање убистава новинара и њене напоре да се пронађу убице наших колега Славка Ћурувије и Милана Пантића и расветле околности смрти Даде Вујасиновић.
Независно удружење новинара Србије позвало је све новинаре и електронске медије да у пет минута до 12.00 сати искључе тон и замраче екране, и тако се придруже симболичној међународној акцији „Пет минута громогласне тишине“.
У прогласу, НУНС истиче да су држава и власт дужни да новинарима и медијима у Србији обезбеде услове за слободан рад у интересу грађана, без притисака и цензуре.
Стање медијских слобода у Србији карактерише све дубље сиромаштво новинара и других медијских професионалаца, наводи НУНС и додаје да је стотине медијских радника отпуштено са посла у току 2015. године, а хиљадама њих, чак и у профитабилним медијским компанијама, исплаћују се понижавајуће ниске зараде.
Независно друштво новинара Војводине је у саопштењу указао на важност солидарности унутар новинарске професије, као и на сарадњу новинарских и медијских организација с невладиним и међународним организацијама које се баве заштитом људских права и слободе изражавања.
Удружење је упозорило на низак ниво медијске и културне писмености, због чега грађани у већини не препознају друштвени значај квалитетних медијских садржаја.
Мисија ОЕБС-а у Србији и НУНС ће у Дому омладине, обележити Светски дан слободе медија дебатом на тему „Очување јавног интереса кроз заштиту новинарске приватности и новинарских извора“.
Међународна организација „Фридом хаус“ је оценила да је слобода медија у свету прошле године опала на најнижи ниво у последњих 12 година а Србију је означила као делимично слободну земљу.
Одлуком из 1993. године, Генерална скупштина УН прогласила је 3. мај за Светски дан слободе медија како би подигла свест држава чланица о важности медијских слобода.