Svetski dan zaštite životne sredine

1338876152-zastita-zivotne-sredine
U više od 100 zemalja širom sveta 5. jun se obeležava kao svetski dan zaštite životne sredine, sa ciljem da se utiče na ljude da se ujedine i deluju kako bi se obezbedila čistija, zelenija i sjajnija budućnost za sebe i buduće generacije.U Srbiji će povodom Svetskog dana zaštite životne sredine biti organizovane brojne aktivnosti i manifestacije, kojima će biti skrenuta pažnja najšire javnosti na značaj i potrebu očuvanja zdrave životne okoline.
Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković rekla je povodom obeležavanja tog dana da bi u narednom periodu, ako se iskoriste svi potencijali u oblasti zelene ekonomije i obnovljivih izvora energije mogao da se zaposli veliki broj ljudi, kao i u oblastima upravljanja otpadom, održivog turizma i održive poljoprivredne proizvodnje.
Bogosavljević Bošković je naglasila da upravo zelena ekonomija treba da ima ključno mesto u razvoju sveta i podsetila da je u proteklom periodu u oblasti životne sredine obavljeno dosta posla i da su načinjeni veliki pomaci, naročito u pogledu zakonske regulative, koji predstavljaju osnov za dalji razvoj.
Kako je navela, preostalo je još dosta posla kako bi to postala grana privrede od koje će svako ko se njom bavi imati koristi.
„Za Srbiju jedan od najvećih izazova je otvaranje poglavlja 27, za koje smo dobili naznake da će biti bez početnih merila, što će svakako predstavljati pozitivan presedan“, istakla je Bogosavljević Bošković.
Građanima je poručila da ulaganje u životnu sredinu predstavlja ulaganje u budućnost i da svako ko u budućnosti, nesvesno ili svesno, bude neodgovoran i zagađivao životnu sredinu, moraće da zna da utiče na svoje i zdravlje svoje dece.
„Svako ulaganje u zaštitu životne sredine će postati ekonomski isplativo, a to je ulaganje u reciklažu, obnovljive izvore energije, upravljanje otpadom, komunalne usluge“, istakla je ministarka.
Svetski dan zaštite životne sredine prvi put je obeležen 1972. godine i predstavlja glavni alat pomoću kog Ujedinjene nacije stimulišu podizanje globalne svesti o značaju zaštite životne sredine.