Tačno u podne! Predsednik Nikolić raspisao vanredne izbore za 24. april

tomislav-nikolic-predsednik-ukaz-izbori-foto-tanjugtanja-valic-1457090596-856661
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je tačno u podne raspustio Narodnu skupštinu i raspisao vanredne parlamentarne izbore za 24. april 2016. godine.Nikolićevom odlukom za datum održavanja vanrednih parlamentarnih izbora određen je, kako se i pretpostavljalo, 24. april.
„Očekujem fer i poštene izbore. Sve institucije države funkcionisaće, sve izazove prebrodićemo, i spoljne i unutrašnje. Očekujem da mediji budu fer i korektni. Ovo su izbori na kojima i od vas zavisi kako će građani odlučivati na izborima 24. aprila. Nadam se da će se nastaviti sa reformama, a to je adut na koji računa i Vlada Srbije. Ja ću svakako sarađivati sa svakom vlašću koja obezbedi većinu“, poručio je predsednik sa Andrićevog venca.
Na pitanje hoće li se na neki način angažovati u izbornoj kampanji, predsednik je je poručio: „Neće me biti sramota ako neko iz SNS zatraži moju pomoć da tu pomoć i pružim“.
Predsednikovim ukazom počinje da teku rokovi za predizborne radnje, a političke stranke i formalno ulaze u kampanju.
Ranije danas, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Novom Sadu rekli da će pokrajinske, odnosno lokalne izbore raspisati za isti datum koji danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić bude odredio za održavanje vanrednih izbora.
Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, kandidate za poslanike mogu da predlažu registrovane političke stranke i stranačke koalicije, kao i grupe građana. Izborna lista je utvrđena kada je potpisima podrži najmanje 10.000 birača. Birač može potpisom podržati izbornu listu samo jednog predlagača, a svaki potpis mora biti overen u nadležnom sudu, dok visinu naknade za overu potpisa utvrđuje Ministarstvo pravde posebnim aktom.
Političke organizacije izborne liste dostavljaju Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 15 dana pre izbora, a redosled na glasačkom listiću zavisiće od redosleda predavanja lista. Naime, ona lista koja bude prva proglašena, biće i prva na glasačkom listiću.