Tragedija kod Lampeduze, 94 žrtve

Italy Migrant DeathsNajmanje 94 osobe su stradale u blizini ostrva Lampeduza na samom jugu Italije, kada je potonuo brod na kome je bilo više stotina migranata iz Afrike.Spasioci i dalje pokušavaju da izvuku veliki broj ljudi iz vode kod južne italijanske obale, a strahuje se da će broj žrtava biti veći, jer ima oko 200 nestalih.
Veruje se da je na brodu bilo više od 500 migranata iz Afrike. U potrazi za preživelima su brodovi obalske straže i carine, kao i helikopteri, rekli su zvaničnici.
„Ovo je tragedija, horor koji traje. Možemo da potvrdimo da smo izvukli više od 80 beživotnih tela iz vode, a akcija spasavanja se nastavlja“, rekao je ranije gradonačelnik Lampeduze.
Prema nezvaničnim informacijama, mali brod koji je bio prepun putnika se zapalio, a zatim i potonuo. Kako javlja BBC, na njemu se nalazilo oko 500 ljudi, a više od 150 ih je dosad spaseno.
„U ovo doba godine, kada je Mediteran mirniji, svakodnevno brojna plovila iz Afrike i s Bliskog istoka prevoze migrante do italijanske obale. Često su brodovi mali, neadekvatni za putovanje, a prevoze znatno više putnika nego što je predviđeno“, navodi BBC.Lokalni mediji prenose da su najmanje jedna trudnica i jedno dete među stradalima.
Lampeduza je najjužniji deo italijanske teritorije i udaljena je samo stotinak kilometara od Tunisa, a često je prva stanica na evropskom tlu za migrante iz Afrike i s Bliskog istoka.
Na obalu Lampeduze se od početka „arapskog proleća“ krajem 2010. iskrcalo više hiljada ljudi, koji su u talasima bežali iz zemalja u kojima su izbijali pobune, nasilje i demonstracije.
Ova nesreća je najnovije od brojnih davljenja migranata u blizini italijanske obale. U ponedeljak se udavilo 13 azilanata u pokušaju da iz nasukanog broda doplivaju do obale Sicilije.
Prem podacima UN, oko 500 osoba je u 2012. godini stradalo u pokušaju da emigrira vodenim putem u Evropu.