Treba iskoristiti američku ponudu da se razgovora o Kosovu i Metohiji!

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo Milovan Drecun kazao je danas da je neophodno iskoristiti američku ponudu da se razgovara o Kosovu, jer ta ponuda neće biti dugo na stolu.
Drecun je za Radio-televiziju Srbiju rekao da smatra da je neophodno da Srbija proba da se dogovori sa Amerikancima o tome i da je Trampova administracija otvorila „jedan manevarski prostor za Srbiju da Kosovo može biti drugačije modelirano“.
„Ideja o razgraničenju, posebno za sponzore nezavisnosti Kosova, je završena jer oni smatraju da Kosovo treba da nastavi da funkcioniše kao nezavisna država. U SAD su, ipak, smatrali da treba da se razgovara o tome da ta država bude drugačije modelirana, posebno pojedini delova gde Srbi čine kompaktnu celinu kao što je severno Кosovo, kosovsko pomoravlje i Štrpce“, rekao je Drecun.
On je kazao da je nezrelo očekivati da će drugi rešavati probleme Srbije i da je neophodno da se Srbija dogovori sa Albancima da ne bi pretrpela najgoru štetu.
Drecun je naveo da je Priština „jedva dočekala protivljenje ideji razgraničenja“.
„Ta ideja je brutalno minirana u domaćoj i međunarodnoj javnosti“, rekao je Drecun i dodao da Priština čini sve da se ona ne stavi ponovo na sto.
On je kazao da se stiče utisak da EU želi da održi pokroviteljstvo nad dijalogom Beograda i Prištine i da je sastanak u Berlinu išao „paralelnim kolosekom“.
„Administraciji u Briselu se to ne dopada i ona ne želi biti potisnuta u drugi plan“, rekao je Drecun i dodao da Pariz i Berlin smatraju da dinamika mora da se prevaziđe i da proces pokrene sa „mrtve tačke“.
Izvor:Kurir