Трговинске контрамере Албанији?

3317336_bojana-todorovic-t
Помоћница министра трговине Бојана Тодоровић каже за РТС да ће Србија предузети контрамере, уколико Албанија не повуче спорну одредбу из закона да балканске земље пре извоза лекова морају најпре да их региструју у ЕУ. Наши извозници неће моћи у кратком року да региструју лек и извезу га, објашњава Тодоровићева.
Бојана Тодоровић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да из Албаније још нису добили одговор зашто правило о регистрацији лекова важи само за балканске земље, и додаје како очекује да договор ускоро буде постигнут.
„Та одредба закона се још не примењеује. Тај албански закон се примењује од септембра, али та пуна примена почиње првог марта. Тај рок је веома кратак за регистрацију у ЕУ, и није извесно да ће наше фабрике моћи да лекове региструју у том року“, истиче Тодоровићева.
Помоћница министра трговине напомиње да су већ ступили у контакт са надлежним албанским министарством, са нашим извозницима лекова, али и са представницима Македоније и БиХ, који су такође овом мером погођени.
У овом тренутку нема одговора са албанске стране, наглашава Тодоровићева, и указује да је веома чудно што Албанија дискриминише само балканске земље, које су и потписнице Споразума о слободној трговини (ЦЕФТА).
Ипак, Албанија је јасно дефинисала на које земље одредба тог закона не односи.
Тодоровићева је подвукла да чине све да се спорна одредба из закона елиминише, али ако преговори не успеју, најављује контрамере за албанску страну.
На питање да ли ће и Србија, уколико се не пронађе решење, забранити увоз из Албаније, Тодоровићева одговора позитивно.
Истиче да је и ЕУ обавештена о спору са лековима, и да пружа подршку Србији, БиХ и Македонији да што пре реше проблем и заштите своје извознике.
Помоћница министра трговине подсећа да ово није први спор у ЦЕФТИ, и да је Србија раније имала проблема са извозом пшенице и брашна у Македонију, али и да са БиХ још има нерешених спорова.