U celoj Srbiji na snazi crveni meteoalarm

Na teritoriji cele Srbije je na snazi crveni meteoalarm i upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda na veoma visoke temperature koje će ići i preko 40 stepeni.Od danas pa do kraja nedelje u celoj Srbiji je proglašen crveni meteoalarm, jer će u svim regionima biti mesta sa temperaturom od 38 stepeni i više, rečeno je agenciji Beta u RHMZ.Do 9. avgusta se, prema prognozi RHMZ-a, očekuju temperature do 39 stepeni, a za vikend i 41, uz veoma visok indeks UV zračenja – od osam do 10.
Crveni meteoalarm znači da se mogu očekivati opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.
Na teritoriji Banata, Beograda, Šumadije, Pomoravlja, Istočne, Jugoistične Srbije i Kosova prognozirana je ekstremna, odnosno najviša vrednost indeksa opasnosti od pojave šumskih požara.
To znači da požar može buknuti od iskre, a širenje je vrlo brzo. Kontrola požara je izvanredno teška a za njegovu kontrolu se moraju uložiti sva raspoloživa sredstva, navedeno je na sajtu RHMZ-a.
Proteklih dana su izbila dva požara – kod Mionice, koji je lokalizovan i stavljen pod kontrolu, i kod Negotina, na čijem se gašenju radi.
Požar kod Negotina je zahvatio 150 hektara trave i niskog rastinja i u njegovom gašenju učestvuje i vojni helikopter.
U Hitnoj pomoći apeluju na građane da ne izlaze iz kuća od 10 do 18 sati.