У Шапцу и Лозници ухапшена два председника суда и судија због примања мита

Сарадњом Безбедносно-информативне агенције и Тужилаштва за организовани криминал ухапшена су два председника суда и један судија због сумње да су примали мито да би осуђенима одложили казне затвора или им омогућили да у потпуности избегну одлазак у затвор, саопштено је вечерас из тог Тужилаштва.
Због сумње да су примали мито и злоупотребили службени положај ухапшени су председник Вишег суда у Шапцу Гојко Лазарев, председник Основног суда у Лозници Драган Цветиновић и судија Основног суда у Лозници Оливера Лазаревић, као и једно лице које је учествовало у помагању да се изврше ова кривична дела, наводи се у саопштењу.
По налогу тужилаштва њима ће бити одређено задржавање до 48 сати.
„Осумњичени се терете да су известан временски период преко посредника Д. Р. радили на проналажењу решења да се бившем царинском службенику Д. Д. из Панчева, који је правоснажном пресудом Вишег суда у Шапцу осуђен на седам месеци затвора, омогући понављање кривичног поступка. За Д. Д. је расписана потрага“, навела је у писаној изјави државна секретарка Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић.
Поводом хапшења огласила се и министарка правде Нела Кубуровић.
„Никоме није пријатно да види да они који деле правду и старају се о законитости рада судова, буду лишени слободе због основане сумње да су починили тешка кривична дела. Међутим, то је јасна порука грађанима да нема изузетих од закона, без обзира на то коју функцију неко обављао“, навела је Кубуровићева.
Истиче да је заједничким радом Тужилаштва за организовани криминал и припадника служби безбедности и МУП-а држава показала одлучност у борби против корупције и криминала.
„Када неко са овако важном друштвеном функцијом, а зарад личне користи злоупотреби службени положај, то дубоко уруши поверење грађана, не само у правосуђе, већ и у целу државу. Верујем да ће надлежни државни органи ефикасно поступати у оваквим случајевима, како би се у што краћем року дошло до пуне истине, да би они за које се докаже да су радили мимо закона, сносили последице и одговорност за дела које су починили“, навела је министарка правде.