У Србији годишње оболи 350 малишана од рака

I ja se borim
Сваког дана у Србији једно дете оболи од рака, а сваке недеље једно дете изгуби битку са канцером. Председник Националног удружења родитеља деце оболеле од рака Теодор Манчић рекао је за РТС да је неопходно да поправимо услове у болницама у којима се лече деца као и ванболничке услове да би проценат излечене деце био већи.
У нашој земљи, 15. фебруар – Светски дан деце оболеле од рака обележава се многобројним акцијама.
Родитељска удружења воде две кампање – „Чувај ми место“ и „И ја се борим“, али је порука јединствена – пружити неопходну подршку малим борцима и херојима.
Гостујући у Дневнику РТС-а, Теодор Манчић, председник Националног удружења родитеља деце оболеле од рака рекао је да деца најчешће оболевају од леукемије.
„Садашњи подаци о проценту излечења су између 70 и 85 одсто и сваке године се тај процентат повећава, тако да смо задовољни тиме што наука усепева да више деце излечи од леукемије. Раније је тај проценат био мањи. Постоји и лошија бројка да се из године у годину број новооболеле деце повећава“, рекао је Манчић.
Према његовим речима, као држава требало би да имамо канцер-регистар где би били статистички обрађени прави подаци на основу којих би могли да планирамо будућност наше деце и лечење.
Наши и европски протоколи се не разликују, разлика је у условима у којима се деца у Србији лече. „Ми морамо да радимо на томе да поправимо услове у болницама и ванболничке услове да би проценат излечене деце био већи“, рекао је Манчић.
Највише клиника и одељења на којима се лече деца од малигних болести су у Београду, а на данашњи дан ко пошаље поруку број на 1150 прикупља се новац за отварање онколошког одељења у Нишу.
„Сада је то зелена ливадица поред Клиничког центра али ми се надамо да уколико држава успе да нађе снаге да нам опрпсти ПДВ који нам тражи за грађење овог хематоонколошког одељења да ћемо успети да до краја ове грађевинске сезоне сазидамо једну нову клинику по европским стандардима, по мери детета и да она буде звезда водиља како треба да изгледа хематоонколошко одељење у нашој земљи и да се на основу те клинике направе друге клинике да бисмо побољшали услове лечења“, рекао је Манчић.
Мењаће се закон о здравственом осигурању, стигла је охрабрујућа вест из Министарства здравља, за сада као предлог.
„Већ три године се боримо за предлог промене закона, добијали смо сваке године обећања, ово обећање је најозбиљније и ми се надамо да ће министар и остали министри из Владе смоћи снаге да промене закон јер је то врло важно за родитеље – да буду на боловању колико год је неопходно а да добијају 100 одсто дохотка“, рекао је Манчић.
У оваквим ситуацијама мајке морају да дају отказ чије је дете болесно што је трагедија, каже Манчић. „Надамо се да ће до краја године овај закон бити усвојен и да ћемо за следећи 15. фебруар објавити да је тај закон заживео“, каже Манчић.
ИЗВОР:
РТС