Ugradnja solarnih panela – poznato u kojih 37 opština će građani dobiti subvencije

Za subvencionisanje ugradnje solarnih panela u okviru programa energetske sanacije porodičnih kuća Ministarstvo rudarstva i energetike odobrilo je sredstva za 37 lokalnih samouprava u Srbiji.  Ukupno će biti izdvojeno oko 193 miliona dinara, od kojih će po pola finansirati Ministarstvo energetike i opštine i gradovi koji su izabrani na konkursu.

Najviše novca, po pet miliona dinara, izdvojili su Novi Sad, Malo Crniće, Bor, Đuprija, Raška, Kragujevac, Jagodina i dve beogradske opštine, Zvezdara i Obrenovac. Čačak i Apatin su izdvojili po 4.950.000 dinara, a Lučani, Paraćin i Pećinci po tri miliona dinara. Novi Pazar će izdvojiti 2,5 miliona dinara, Vranje 2,4 miliona, Smederevo 2,35 miliona dinara, Vladičin Han 1,5 milion,  Barajevo 1,25 miliona, a Rača 1,2 miliona dinara. Po dva miliona izdvojili su Kraljevo, Prijepolje, Užice, Majdanpek i Arilje, a po milion dinara Bojnik, Aranđelovac, Bosilegrad, Sokobanja, Sviljanac, Aleksinac, Ivanjica, Vladimirci, Sečanj, Vrnjačka Banja i Boljevac. Namanje novca za ugradnju solarnih panela izdvojila je opština Zemun, 500.000 dinara. 

Ministarstvo eneregtike bi trebalo tokom sledeće nedelje da zaključi ugovore sa lokalnim samoupravama, a posle toga će opštine i gradovi raspisati javne pozive za firme koje će učestvovati na konkursu nabavke i ugradnje solarnih panela. Nakon izbora izvođača po opštinama, biće raspisani i javni pozivi za građane koji žele da ugrade solarne panele na svoja domaćinstva uz subvenciju države i lokalne smaouprave od najviše 50 odsto.

U obrazloženju Ministarstva energetike je navedeno da je za ove namene prvobitno bilo izdvojeno 50 miliona dinara, ali da su, zbog velikog broja prijava iz opština i gradova, odobrena dodatna sredstva.

„Imajući u vidu veliko interesovanje jedinica lokalnih samouprava, da kroz programe finansijski podstaknu energetsku sanaciju porodičnih kuća i činjenicu da je energetska efikasnost i racionalna upotreba energije u javnom interesu Srbije, obezbedili smo 47,6 miliona dinara da bi se finansirali programi svih 37 lokalnih samouprava“, navode iz resornog ministarstva. 

Odbijeno 11 lokalnih samouprava

Ministarstvo energetike odbilo je prijave 11 opština i gradova, od koji su tri označene kao neblagovremene, šest nije imalo urednu dokumentaciju, dok u dve sadržina prijave nije bila u skladu sa javnim pozivom. Požarevac, Žabari i Mali Iđoš su zakasnili sa predajom dokumentacije, pa je ona stigla četiri dana po isteku konkursa. Pirot, Kruševac, Niš, Preševo, Odžaci i Brus nisu dostivili izvod iz budžeta što je bila obavezna dokumentacija.

Mionica je odbijena jer su lokalne vlasti opredelile milion dinara, a od resornog ministarstva su tražile pet miliona, dok su iz Lebana izdvojili 480.000 dinara, a tražili su 1,9 miliona dinara. Uslov konkursa je bio da Ministarstvo energetike učestvuje najviše sa sumom koju opredeli i opština, odnosno grad.

Autor: Z. R.