Управа саобраћајне полиције МУП-а спровешће свеобухватну акцију појачане контроле саобраћаја

Управа саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова спровешће свеобухватну акцију појачане контроле саобраћаја, у среду 21. септембра 2016. године, у којој ће бити ангажован максималан број уређаја за мерење брзине кретања, с обзиром на то да је брзина кретања најчешћи узрок саобраћајних незгода са најтежим последицама.
Поред брзине кретања, контрола ће бити усмерена и на откривање прекршаја управљања возилом под дејством алкохола, некоришћења сигурносног појаса, као и непрописног коришћења телефона за време вожње.
Међународна организација која окупља саобраћајне полиције 31 европске државе, ТИСПОЛ, покренула је пројекат под називом EDWARD (European Day Without a Road Death – Европски дан без погинулих у саобраћајним незгодама). Наведени пројекат организује се у оквиру Европске недеље кретања (European Mobility Week) која траје од 16. до 22. септембра, са циљем да се повећа безбедност свих учесника у саобраћају и да 21. септембар 2016. године буде први дан на европским путевима без погинулих лица у саобраћајним незгодама.
Пројекат EDWARD подржан је од стране Европске комисије и њиме се апелује на све грађане да размисле о ризицима са којима се суочавају у саобраћају, о ризицима које могу проузроковати другим учесницима у саобраћају и на који начин могу да смање наведене ризике.
У оквиру пројекта EDWARD, организације и грађани се позивају да на интернет страници ТИСПОЛ-а https://www.tispol.org/edward потпишу заклетву о безбедном учешћу у саобраћају (road safety pledge). Манифестације којима се подржава овај пројекат приказане су на интернет страници Европске комисије www.roadsafetydays.eu.
Министарство унутрашњих послова Републике Србије подржава наведени пројекат и позива све надлежне органе, организације и институције да предузму мере у циљу повећања безбедност свих учесника у саобраћају, а грађане да поштују одредбе Закона о безбедности саобраћаја на путевима.