Uručena prva rešenja za kupovinu traktora

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović uručio je poljoprivrednim proizvođačima u Žitorađi prva rešenja za kupovinu traktora, čiju nabavku subvencioniše država.
Nedimović je u izjavi za Tanjug precizirao da država daje 50 odsto sredstava, navodeći da je do sada urađeno 390 takvih rešenja.
– Danas smo uručili prva rešenja za nabavku traktora gde država daje 50 odsto svojih sredstava. Znači, ukoliko poljoprivrednik kupuje traktor od 20.000 evra, država mu daje 10.000 evra. Uručili smo sedam takvih rešenja u Žitorađi. Šestoro njih su nosioci malih gazdinstava koji imaju hektar, hektar i po voća ili povrća – rekao je ministar.
Nedimović kaže da je do sada podneto 2.300 zahteva, a od toga 2.050 njih ispunjava uslove, dodajući da će dati sve od sebe da oni koji ispunjavaju uslove do kraja godine dobiju rešenja.
Oni koji su dobili rešenja, kaže, imaju rok od 90 dana da nabave traktor i da im se prebace sredstva na račun.
Nedimović navodi da država prvi put subvencioniše kupovinu traktora u ovom obimu, a među onima koji su dobili rešenje su i jedna žena, što je posebna ciljna grupa ministarstva, kao i sedamdesetjednogodišnji poljoprivrednik, koji je dve decenije čekao da nabavi traktor.
– Pre sedam, osam godina bila je jedna mera, ali u ovom obimu prvi put (država subvencioniše kupovinu traktora). Poređenja radi, 1.500 traktora se godišnje nabavi u Srbiji za sve vrste poljoprivredne proizvodnje, za ratarstvo, povrtarstvo, a sada imamo 2.000 zahteva koji se tiču voćarstva i povrtarstva. To pokazuje da smo pogodili meru – rekao je ministar.
Prilikom uvođenja ove mere, koja će povećati konkurentnost srpske poljoprivrede, u Ministarstvu poljoprivrede su se, kaže Nedimović, vodili pre svega istraživanjima na terenu.
– Nama je bio cilj da pomognemo malim proizvođačima koji imaju hektar, dva voća ili povrća, odnosno da se poveća konkurentnost naših poljoprivrednih proizvođača – zaključio je Nedimović.