Utakmice koje su promenile tok istorije. Jedna od njih je i ona u Zagrebu koju su 1990. odigrali Dinamo i Crvena zvezda.

4f6589618a975613ba7fb767da134968
Američka TV stanica CNN objavila je na svom sajtu tekst o pet fudbalskih utakmica koje su promenile tok istorije. Jedna od njih je i ona u Zagrebu koju su 1990. odigrali Dinamo i Crvena zvezda.

CNN je analizirajući političko-istorijski uticaj koji su izvršile neke utakmice u svoj Top 5 uvrstio i meč sa Maksimira posebno naglašavajući napad Zvonimira Bobana na jednog policajca što je, pišu Amerikanci, bio poslednji signal da se sprema građanski rat.
„Jugoslavija je već bila na izdisaju i samo se čekalo kada će sve eksplodirati, kada je Crvena zvezda gostovala Dinamu na Maksimiru. Partije koje su se zalagale za nezavisnost pobedile su na izborima u Hrvatskoj, ali su događaji od 13. maja 1990. bili zapravo uvod u najkrvaviji sukob u Evropi još od poraza nacista 1945. godine. Buduća zvezda Milana Zvonimir Boban udario je tokom meča jednog policajca koji je pre toga napao navijača Dinama. Zatim je usledio veliki sukob između zagrebačkih Bed Blu Bojsa i beogradskih Delija koje je predvodio Arkan.
Zvonimir Boban naglasio je nekoliko godina kasnije da se na terenu osećao kao da radi istorijsku stvar za svoju zemlju.
„Nalazio sam se na terenu spreman da rizikujem svoj život, karijeru i sve što bi kasnija slava mogla da donese zbog jednog jedinog ideala – nezavisnosti Hrvatske“, govorio je Boban.
Neven Anđelić, autor knjige „Bosna i Hercegovina: Kraj nasleđa“, rekao je da je to bio najvažniji meč u istoriji Jugoslavije.
„Imao je političke implikacije i bio je jasan predznak nasilja i rata“, istakao je Anđelić.
Ispred stadiona Maksimir i danas stoji statua grupe vojnika uz natpis: „Za navijače kluba koji su 13. maja 1990. godine započeli rat protiv Srbije“.
CNN je u ostalih pet najvažnijih utakmica svrstao sledeće utakmice:
2. Sekretarijat – Predsedništvo Engleske fudbalske asocijacije (1864)
Prva zvanična fudbalska utakmica prema dokumentima FA
3. Zapadna Nemačka – Mađarska (1954)
Finale Mondijala u kojem niko nije davao šansu Nemcima, ali su oni na kraju pobedili 3:2.
4. Rendžers – Baks (1966)
U vreme aparthejda, Nelson Mandela i Jakob Zuma pokrenuli su na južnoafričkom ostrvu Roben sa ostalim zatvorenicima fudbalsku ligu a te godine su odigrali meč protiv Rendžersa.
5. Irak – Saudijska Arabija (2007)
Nikada irački narod nije bio toliko ujedinjen kao te godine kada su u finalu Azijskih igara pobedili Saudijsku Arabiju sa 1:0.