VAŽAN SAVET ZA FARBANJE JAJA: Izbegavajte nezdrave farbe iz kesice, bolje koristite luk ili cveklu!

Tucanje-jajima004-670x447
Veštačke neprehrambene boje vrlo su štetne i čak i najmanja količina može da izazove akutne posledice. Ne treba jesti jaje u čije belance je kroz ljusku „prodrla“ boja.Iako tradicionalno bojenje jaja ljuskama luka i drugim biljkama polako postaje stvar prošlosti jer se sve veći broj ljudi odlučuje za veštačke farbe, njihov kvalitet na niškom tržištu se već godinama ne ispituje i zato su potencijalno opasne po zdravlje, upozoravaju stručnjaci.
U susret uskršnjim praznicima, na uličnim, pijačnim tezgama i u prodavnicama, Nišlije ovih dana kupuju praškaste farbe za jaja u svim mogućim bojama, koje su jednostavne za upotrebu i veoma jeftine.
Međutim, načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju niškog Instituta za javno zdravlje Lazar Bošković kaže da se te farbe već nekoliko godina ne ispituju i nema podataka o njihovoj zdravstvenoj ispravnosti.
Dok su bile ispitivane, kaže Bošković, rezultati su pokazivali da je većina njih bila ispravna, ali da je bilo i uzoraka koji nisu za ljudsku upotrebu. Tako je, kaže, bilo i farbi za tekstil, ali i onih koje sadrže teške metale.Pošto je Uskrs jednom godišnje, količina teških metala u farbama verovatno ne može da ugrozi zdravlje, osim ako se ne radi o enormnim količinama. Veštačke neprehrambene boje, međutim, vrlo su štetne i čak i najmanja količina može da izazove akutne posledice. U svakom slučaju, ne treba jesti jaje u čije belance je kroz ljusku “prodrla” boja – kaže Bošković.
On napominje da se farbe ne ispituju jer sanitarna inspekcija, čiji je ovo zadatak, već nekoliko godina ne šalje uzorke laboratoriji Instituta, verovatno jer “nema sredstava kojim bi se finansirale te analize”. Zato, kaže, građani treba da budu svesni da ove kesice sa bojama kupuju s rizikom.
Jedino što ja mogu da savetujem jeste da se jaja boje na tradicionalan, starinski način koji poznaju sve naše domaćice. Napominjem još jednom da su farbe u prometu nekontrolisane, ne zna se šta je u njima i njihova upotreba se ne preporučuje – objašnjava Bošković.