Virus Zapadnog Nila registrovan u Mačvanskom okrugu

Jedan slučaj oboljevanja od virusa Zapadnog Nila registrovan je u Mačvanskom okrugu, saopštio je Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”.
Radi se o osobi iz Loznice, ali je nepoznato da li ima veze sa Bosnom. Lekari šabačkog Zavoda za javno zdravlje objašnjavaju da bi slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila bio potvrđen kod pacijenta, uz ispoljenu kliničku sliku neuroinvazivnog oblika bolesti (meningitis, encefalitis, meningoencefalitis), neophodno je da se potvrdi prisustvo odgovarajućih antitela u likvoru kod obolelog. Virus može biti opasan za starije osobe i hronične bolsenike, a simptomi infekcije ispoljavaju se kao obična prehlada tako da kod blizu 80 odsto onih koji budu inficirani virusom zapadnog Nila, posebno kod mlađe populacije, infekcija će proći bez ikakavih simptoma i tegoba.
U Srbiji je groznica Zapadnog Nila registrovana kod tri osobe od kojih je jedna, stara 81 godinu, umrla zbog uzroka koji se mogu povezati sa tom bolešću koju prenose komarci, saopštili su danas nadležni.
Ranije, virus Zapadnog Nila izolovan je kod komaraca u Beogradu, i tada su u Institutu za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” upozorili da se može očekivati da se pojavi kod ljudi.
izvor:Zorainfo