Višak u javnom sektoru bar 140.000

Lazar krsticMinistar finansija Lazar Krstić izjavio je da je u javnom sektoru, prema prvim procenama, višak bar oko 30 odsto zaposlenih, tj.140.000 ljudi.Krstić je u intervjuu za „Blic“ rekao da, prema trenutnim podacima, ima oko 660.000 zaposlenih, a da će se, kada se završi registrovanje, znati koliko ih tačno ima, kao i koliko ima posla, pa će se tada govoriti i o reorganizaciji javne uprave.
Podsetimo, gostujući u „Kažiprstu“ B92 Krstić je rekao da je moguće da kada bude završena registracija zaposlenih, ukupan broj dostigne i 700.000 zaposlenih. „Imajući u vidu referentne zemlje, kod nas bi trebalo da javni sektor zapošljava 520.000 ljudi“, rekao je Krstić za „Blic“. Iako Krstić nije odgovorio listu direktno na pitanje da li će biti otpuštanja, tako nešto je pre nekoliko dana najavio premijer Ivica Dačić. „Ako smo došli do duvara, idemo na to. A izgleda da jesmo“, rekao je tada premijer.
Krstić je za „Blic“ istakao i da državni funkcioneri više neće moći da sede na nekoliko stolica i primaju po pet punih plata iz budžeta. „Njihova dodatna primanja neće biti oporezovana kao i plate u javnom sektoru, ali će biti preispitana il sasečena. Bićemo vrlo agresivni, pa ćemo naknade sa druge, treće ili pete funkcije smanjivati ili ukidati“, rekao je Krstić. Dodao je i da će se tako „kažnjavati funkcioneri koji prave anomalije“ i da će uz penziju biti nemoguće primati platu sa budžeta.