Vučić sa 200 privrednika, poziv će dobiti samo oni koji plaćaju porez

466714_vucic01rasfoto-emil-conkic_f
Premijer će organizovati sastanak za predstavnike 200 najvećih domaćih i stranih privrednika u Srbiji.
Kriterijum za poziv na sastanak sa Aleksandrom Vučićem je visina svih plaćenih poreza, broj zaposlenih i da firma ne duguje za porez. Zbog ovakvih kriterijuma, sastanku neće prisustvovali dobar broj biznismena koji su u javnosti poznati kao uspešni. S druge strane, ovo će biti prvi susret Vučića i sa Miodragom Kostićem, vlasnikom AIK banke, ali i sa predstavnicima „Delta holdinga“ Miroslava Miškovića, čije će tri firme – „Juhor“, „Delta agrar“ i „Delta DMD“ – biti pozvane na ovaj skup.
– Sastanak će u ponedeljak biti organizovan u Palati Srbije na Novom Beogradu, počinje u 13 sati, i najverovatnije će trajati do kasno u noć. Vučić će prvo razgovarati sa predstavnicima banaka i osiguravajućih grupa, zatim sa stranim investitorima koji su, prema našim podacima, ubedljivo veći poreski obveznici od domaćih kompanija. Treći sastanak biće sa predstavnicima građevinskog sektora i, na kraju, sa ostalim domaćim biznismenima – kažu u kabinetu premijera.Na svom prvom sastanku sa privrednicima Vučić će predstaviti set ekonomskih mera i podsticaja koje će sprovesti Vlada Srbije u četiri tačke.
– Premijer će prvo govoriti o povoljnim subvencionisanim kreditima za privredu. Vlada će za deo kamate obezbediti 80 miliona evra, a Vučić očekuje da će banke plasirati u Srbiju oko 1,2 milijarde evra povoljnih kredita. Druga tema su podsticaji u građevini i namera Vlade da investitorima čak i besplatno dodeli zemljište kako bi građevinski sektor imao što više posla – kažu u Vučićevom kabinetu.
Treća tema razgovora je i program privlačenja stranih investicija kroz sve pogodnosti koje će ponuditi naše tržište.
– I poslednja, ali možda i najznačajnija stvar su podsticaji za zapošljavanje. Vlada je spremna da poveća stimulacije za novozaposlene, tako da firma koja zaposli 100 radnika može da računa da će država tri godine plaćati sve poreze i doprinose za 75 radnika – navodi naš sagovornik.