Вулин: Неће бити мењан Закон о раду

Aleksandar Vulin2 (1)
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин каже да се Закон о раду неће мењати и да је формирана радна група која се бави анализом, ефектима примене тог закона и усклађености са европским прописима. Министарство рада је у прошлој години успело да уштеди 1,8 милијарди динара без умањења и једног права корисника у области социјалне заштите и то је највећи успех, сматра Вулин.
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин истакао је да се Закон о раду неће мењати, преноси Танјуг.
„Формирана је радна група која се бави анализом ефеката његове примене, усклађености са европским препорукама, али и другим законима и оном што је најважније његовом остваривању у животу“, истакао је Вулин.
Министар је на представљању годишњег извештаја о раду Министарства рада рекао да је у плану донoшење Закона о социјалном предузетништву, Закона о агенцијама за привремено запошљавање радника, као и закона којим ће бити дефинисани услови за запошљавање радника у иностранству.
Вулин је најавио нове измене Закона о ПИО додајући да он неће бити усвајан по хитној процедури, а да је његов циљ доношење решења у законском року, већа ажурност кроз смањење броја привремених решења, односно документације.
Министар је рекао да су приходи од доприноса ПИО фонду за прва три месеца ове године већи за осам одсто у односу на исти период прошле године и да је број пријављених на осигурање повећан.
Истиче да су дотације из буџета за те намене, прва три месеца ове године смањење за две милијарде динара.
На питање новинара да ли се може очекивати да ће изменама закона о ПИО законом бити укинут део који се односи на пенале уколико се не испуне сви услови за пензионисање, министар је објаснио да је формирана радна група која ће то размотрити и да је већ одржан састанак са представницима пензионера али и да је за идућу недељу планиран нов састанак.
„За то ће бити потребан и став Министарства финансија, разговараћемо о томе, не могу ништа да се обавезујем и видећемо шта је могуће решење“, рекао је Вулин.
Додаје да постоји и трећа страна и да пред ММФ мора да се изнесе шта су конкретни финансијски терети који произилазе из одговарјуће одлуке и шта ће то произвести.
Највећим успехом у претходних годину дана рада Вулин сматра то што је министарство успело да уштеди 1,8 милијарди динара без умањења и једног права корисника у области социјалне заштите, као и то што је потписан колективни уговор у области социјалне заштите.
Вулин је додао и да је унапређен рад Социјално-економског савета.
На питање шта сматра неуспехом, министар је рекао да неуспехом сматра то што није успео да изврши снажнији утицај на социјалне партнере да се у Закон о раду унесе и део који се односи на рад агенција за привремено запошљавање радника.
„Одговорност је моја и исправићемо је ове године“, поручио је Вулин.
Вулин је указао да је стопа незапослености пала на 16, 8 одсто, што је смањење за 0,8 одсто у односу на претходни квартал, а чак четири одсто у односу на март 2014. када је износила 20, 8 одсто.
У мере активне политике запошљавања укључено је више од 100.000 особа.
Министарство прошле године радило на смањењу злоупотетреба
Вулин је на конференцији за новинаре рекао да је интензивнијом контролом инспекције рада повећан број пријављених радника, односно да је значајан број њих преведен из сиве у легалну зону пословања.
„Борба против сиве економије је мерљива и резултати су видиљиви“, рекао је Вулин.
Након инспекцијских надзора пријављено је близу 15.000 особа, а за годину дана обављено 54.895 инспекцијских надзора из области радних односа, што је за 13 одсто више него у периоду од априла 2013. до априла 2014. године.
Министар је навео и да је бољом организацијом посла постигнуто то да се више од 90 одсто захтева за пензионисање решава у законском року до два месеца.
Вулин је додао и да је затворено 19 илегалних домова за старе.
У контроли инвалидских пензија, остварених од 1990. године до 31. марта ове прегледано је 30.656 предмета и није потврђен налаз у 205 случајева, а поступак контроле ће се наставити, саопштено је на конференцији.
Министар је рекао да се у сарадњи са Министарством финансија ради на налажењу решења како да се донатори ослободе од намета и да им се држава на тај начин захвали.
Говорећи о проблему дуга војним пензионерима Вулин је додао да је формирана радна група и да се чека повратак министра Вујовића из Вашингтона како би се видело како ће њихов проблем бити решен.
Како је додао, министарство се протеклих годину дана бавило и и хуманитарним радом, помагало је и центрима за социјални рад, а радило се и на смањењу злоупотетреба, односно експолатације деце.