За медијске пројекте 1,7 милијарди динара, 77 милиона више него лане

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

На републичком, покрајинском и локалном нивоу за 144 расписана конкурса за суфинансирање пројеката у области јавног информисања за девет месеци ове године издвојено је укупно 1.728.690.000 динара, показује истраживање Удружења новинара Србије. Прошле године за исте конкурсе опредељено је 77 милиона динара мање.

За иста 144 прошлогодишња конкурса за медије, укључујући и девет конкурса Министарства културе и информисања и четири конкурса Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама опредељено је укупно 1.651.578.597 динара.

На локалном нивоу ове године објављен је 131 медијски конкурс, од укупно 166 локалних самоуправа, на којима је опредељено око 1,4 милијарди динара (1.393.490.000 динара). Прошле године је за исте конкурсе издвојено 1.316.378.597 динара, показују подаци из објављених конкурса, у које је УНС имао увид.

Од посматраних локалних самоуправа, Мерошина је једина која прошле године није расписала конкурс, док је за 2020. годину за медије издвојила милион динара.

Највиши износ за медијске садржаје ове године определио је Град Београд – 85 милиона, а најнижи Општина Кнић – 200 хиљада динара.

Иначе, УНС је забележио да је до краја јануара на републичком, покрајинском и локалном нивоу за 2020. годину расписано чак 92 медијска конкурса.

Износи које су издвојили Министарство културе и Покрајински секретаријат остали су на истом прошлогодишњем нивоу.

Министарство културе је за овогодишње конкурсе, које је расписало крајем 2019. године, определило 274 милиона динара. За конкурсе Покрајинског секретаријата опредељено је укупно 61.200.000 динара.

Четири локалне самоуправе – Нови Сад, Деспотовац, Медвеђа и Младеновац ове године су, иначе, са проглашењем ванредног стања због вируса корона, обуставиле конкурсе. Општина Медвеђа је од тих градова и општина, по обустављању конкурса у марту, расписала нови конкурс у мају за који је издвојено 4.750.000 динара.

Од колега смо сазнали да је у Крушевцу и Трстенику због вируса корона конкурсна комисија оцењивала медијске пројекте на даљину, како би медијима што пре био исплаћен новац.

Иначе, УНС је раније утврдио да је у првих пет месеци 2020. издавачима листова „Ало“, „Курир“, „Српски телеграф“ и „Информер“ на конкурсима додељено око 220 хиљада евра, иако је у текстовима ових медија у другој половини прошле године, према мониторингу Савета за штампу, забележено 3.900 прекршаја Кодекса новинара Србије.

Правилником о суфинансирању медијских пројеката прописано је да конкурсне комисије приликом доделе новце морају да воде рачуна да ли су у претходној години медији који конкуришу кршили закон и новинарски кодекс. Као и претходних година, међутим, наставља се пракса да управо ти медији добијају милионе на конкурсима.