Za pripremu automobila za zimu – prosečna plata

Od 1. novembra vozači su dužni da na automobilima imaju zimske auto-gume. Zakon o bezbednosti saobraćaja dozvoljava korišćenje i letnjih pneumatika ako je šara dublja od četiri milimetra i ako na drumu nema snega ili leda, ali stručnjaci to ne preporučuju zbog uslova osiguranja i posledica mogućih udesa, pošto bi se vozilo smatralo tehnički neispravnim.
Pripreme automobila za zimu nisu jeftine. Samo akumulator, auto-gume i atifriz koštaju koliko iznosi prosečna plata.Demontiranje letnjih i montaža zimskih pneumatika košta najmanje 800 dinara za sva četiri točka. Ako nemate gde da ostavite auto-gume do proleća (kada morate da odložite zimske), najjeftiniji „hotel za gume“ naplatiće vam 100 dinara po komadu mesečno. Naravno, cene pneumatika, usluge vulkanizera i skladištenja zavise i od veličine pneumatika.Stručnjaci upozoravaju da, u slučaju udesa, ako nemate zimske auto-gume, to može skupo da vas košta.
„Automobil bez zimskih guma se tretira kao tehnički neispravan, ukoliko se desi udes onda je moguće da vam osiguranje naplati štetu svih učesnika u udesu, a to može da bude milionski iznos“, objašnjava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
Proverite i metlice brisača, a bravice i sve gumene delove (oko vrata i prozora) tretirajte glicerinom. Ima i drugih sredstava, ali su znatno skuplja – a efekat je isti.
Neophodno je da se snabdete i strugalicama za led, sredstvima za odmrzavanje i čišćenje vetrobranskih stakala i drugim sitnicama kako bi vam vožnja i u zimskim periodima bila što prijatnija.
IZVOR: RTS