ZAŠTO ČUVARKUĆA OD PROŠLE GODINE NE SME DA SE BACA

Najtužniji dan u godini je Veliki petak posle kojeg dolazi najradosniji dan a to je Vaskrs.Simbol Vaskrsa su ofarbana jaja.Veruje se da je jaje koje je Bogorodica donela na Hristov grob postalo crveno.Zato se ona uglavnom farbaju u tu boju,i to naročito prvo, koje ima veliki značaj u našoj kulturi.Naziva se Čuvarkuća, ono čuva dom i porodicu do naredne godine, tj. Vaskrsa.

Na jajima se mogu naći mahom hrišćanski simboli,ili sve drugo što je prikladno sa željom da se to dogodi u budućnosti snagom ovog praznika.Rasprostranjeno je uverenje da se jaja moraju ofarbati na Veliki petak, ali ima i mišljenja da to ne treba raditi tog, najtužnijeg dana, već je važno da se to uradi do Vaskrsa.

Vaskrs se obeležava povodom dana vaskrsnuća Isusa Hrista.Postoji verovanje da se jaja ne smeju bacati već da se ostavljaju u voćnjacima, baštama i njivama, kako bi podstakla plodnost. Vaskrs je praznik radosti, ljubavi i sloge, tog dana se čitava porodica okuplja kao znak jedinstva ne samo nje, već i čitavog hrišćanskog sveta.

Za Božić se sprema prase,za Vaskrs se priprema jagnje.Iako Vaskrsu prethodi sedmonedeljni post Veliki petak je dan kada se sprovodi najstrožiji post.Post se prekida na dan Hristovog vaskrsenja.

Ukućani bi se kucali jajima odmah po buđenju, a zatim bi se omrsili vaskršnjim jajetom.Tog dana se mesi vaskršnji hleb u koji se stavlja crveno jaje. Iz njega nastaje novi život pa se veruje da će u narednom periodu napredovati život i zdravlje i biti bolji rod na njivama.

N.K.