Зимске гуме обавезне од понедељка

Од следеће недеље сви возачи мораће да на својим возилима имају зимске гуме. Гужве код вулканизера очекују се за викенд, а избор гума за нову сезону је велики.
Савета за возаче генерално нема, свако може, у складу са својим џепом, да каркулише, да ли да вози летње гуме, а за време снега да се вози градским превозом.
„Нема гужве, највише се траже универзални пнеуматици који се могу користити и лети и зими и препоручујемо свима да што пре замене пнеуматике, да не чекају прве падавине“, каже Предраг Стојићевић из Ауто-центра Гудаловић.
У МУП-у кажу да, ако учествујете у удесу а немате зимску опрему, можете бити окривљени за штету иако нисте криви, јер се возило третира као технички несиправно.
Гуме треба заменити, кажу, јер јесен носи изненађења на друму где без одговарајућих преуматика нема сигурног кочења.
„Могуће су изненадне појаве магле, односно сумаглице, могућа је појава влажних, мокрих коловоза и наравно појава блата која која се износи са земљаних путева на асфалтни коловоз“, каже Бобан Милинковић из Саобраћајне полиције.
Зимска опрема обавезна је ако идете пут зимских центара или планина без обзира на падавине. Тамо где је законом прописано потребно је имати и ланце иако су временске прилике добре, јер преко ноћи на таквим местима време може да се промени, а ви останете заробљени на путу.