Дан слободе медија

Novine
Обележава се Светски дан слободе медија. Новинарска удружења и синдикати позвали су све колеге да од 11.55 до 12 сати прекину програм, искључе тон и замраче екране, како би „громогласном тишином“ показали да су спремни да се боре за слободу новинарске професије.
Новинарска удружења су позвала власти да омогуће слободан рад новинарима, без притисака и цензуре, упозоравајући да новинарство није никада било у тежем економском положају.Затражили су од надлежних да најзад пронађу убице Славка Ћурувије, Милана Пантића и Даде Вујасиновић.
Удружење новинара Србије (УНС) саопштило је да је слобода медија у Србији угрожена, јер новинарство није никада било у тежем економском положају него што је данас.
„Напредак Србије на светским ранг листама политичких и медијских слобода (Фридом хаус и Репортери без граница) маскира материјалну беду новинара, који су пали на дно лествице по зарадама, иако спадају у запослене са највишим просеком образовања“, наведено је у прогласу УНС-а поводом Светског дана слободе медија.
Нека истраживања показују да новинари у Србији зарађују као железнички радници, а плаћени су слабије од возача аутобуса.
„Зато и ове године, на Светски дан слободе медија, морамо поновити да нема слободног новинарства у условима беде, корупције и страха“, поручили су из УНС-а.
Независно удружење новинара Србије и Грански синдикат медија „Независност“ позвали су власт и државне органе да новинарима и медијима обезбеде услове за слободан рад, без притисака и цензуре.
НУНС и „Независност“ од власника медија захтевају да побољшају „понижавајуће радне и животне услове запослених у медијским кућама“.
Они тврде да финансијски и политички центри моћи медије у Србији користе као средство креирања јавног мњења у складу са својим, уским и себичним интересима.
Синдикат новинара Србије (СИНОС) и Коалиција запослених у медијима (Коалиција ЗУМ) позвали су Владу Србије да пре доношења сета медијских закона направи амбијент за почетак дијалога у медијима и доношење гранског колективног уговора у складу са искуством демократских земаља.
Они су од Владе Србије затражили и да одмах отвори извештај покојне председнице Савета за борбу против корупције Верице Бараћ и достави га Народној Скупштини и јавности на увид пре усвајања сета медијских закона.
Бараћ је у извештају о проблемима и притисцима на медије детаљно писала о корупцији у медијима а, како тврде у тим организацијама, поједини људи који воде медије прозване у овом извештају, били су део тима који је креирао сет медијских закона.
„Под њиховим директним притиском припремана су решења која штите интересе крупног капитала, и која ће, уколико буду усвојена, водити у даљу тајкунизацију и таблоидизацију медија. Јавност ће оставити без непристрасних информација, а више од 4.000 људи без посла“, упозорено је у прогласу СИНОС-а и Коалиције ЗУМ.
СИНОС и Коалиција ЗУМ су упозорили на катастрофалне последице приватизације, указавши да би наставак по истом сценарију значио „затирање српског новинарства“.
Новинарима у Србији Светски дан слободе медија, честитао је и повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић, који је изјавио да власт има обавезу да јавности пружа много више информација на најпогоднији начин и поручио да прокламовани принципи јавности њеног рада не смеју остајати на нивоу „папирних“ прокламација.
Шабић је истакао и да велику, неспорну обавезу државе мора да представља и обезбеђење личне безбедности новинара.
Европска федерација новинара (ЕФЈ) позвала је креаторе европске политике и националне владе у Европи да уложе веће напоре за гарантовање слободе медија и унапређење медијског плурализма.
ЕФЈ је позвала европске власти да се посебно супротставе забрињавајућим трендовима ерозије медијских слобода у Европи.
Међународна организација Репортери без граница, поводом 3. маја, Дана слободе медија објавила је листу 100 хероја информисања, на којој је и Бранкица Станковић, новинар телевизије Б92.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com