Митровица, победио кандидат "Српске"

2870465_rakic-t
Кандидат Грађанске иницијативе „Српска“ Горан Ракић победио на изборима за градоначелника Северне Косовске Митровице, показују први прелиминарски резултати ЦИК-а. Ракић прогласио победу, а листа СДП му је честитала на избору за градоначелника.
На поновљеним изборима за градоначелника у северној Косовској Митровици победио је кандидат листе „Српска“ Горан Ракић, показују први прелиминарни резултати ЦИК-а. Ракић је прогласио победу.Члан Централне изборне комисије Ненад Рикало је агенцији Бета рекао да је, према првим подацима на данашње изборе изашло 5.909 бирача.
Рекао је и да ће коначни резултати бити познати када се преброје условни гласачки листићи и гласачки листићи особа са посебним потребама, а један од оних који је гласао на таквим листићима је и кандидат СДП Оливер Ивановић, који је у притвору.
„Можда у среду објавимо коанчне резултате“, рекао је Рикало.
Горан Ракић је прогласио победу и најавио да ће му први задатак бити да затражи да се на слободу пусте сви неправедно заточени Срби како би се бранили са слободе.
„Могу рећи да ће мој први задатак као новог градоначелника Косовске Митровице бити захтев да Оливер Ивановић и сви остали неправедно заточени Срби буду пуштени и да се бране са слободе“, рекао је Ракић по проглашењу победе.
Истакао је да проглашава победу „Српске“, грађана Косовске Митровице, победу државе Србије.
„Крећемо са формирањем Заједнице српских општина“, истакао је нови градоначелник северне Косовске Митровице.
Ракић се захвалио својим бирачима и грађанима Косовске Митровице на подршци, као и првом потпредседнику Владе Србије Александру Вучићу и министру без портфеља задуженом за Косово и Метохију Александру Вулину.
Портпарол „Српске“ Александар Спирић саопштио је на конференцији за новинаре да је Ракић освојио 2.707 гласова, што је 271 гласа више него што су укупно освојила преостала три кандидата. Остала три кандидата заједно су добила 2.436 гласова.
Божовић: Очекујемо да Ракић оствари обећања
И потпредседница Грађанске иницијативе СДП Ксенија Божовић изјавила је да је, према резултатима са којима они располажу, кандидат „Српске“ Горан Ракић победио на данашњим изборима за градоначелника Митровице.
„Према резултатима које имамо, наши гласачи су изашли. Пуно је било обећања, ови други су очигледно имали притисак, што ми разумемо, и подлегли су том притиску, тако да је ситуација таква“, рекла је Ксенија Божовић на конференцији за новинаре, наводећи да је Митровица добила градоначелника и да они честитају Ракићу.
„Од новог градоначелника очекујем да све оно што је обећао у кампањи и оствари“, рекла је потпредседница Грађанске иницијативе СДП.
Упитана да ли ће бити другог круга, Божовићева је рекла да је, према резултатима које сада имају, градоначелник Северне Митровице Горан Ракић, јер је победио у првом кругу.
Грађани северног дела Косовске Митровице четврти пут у непуна четири месеца, бирали су градоначелника.
Кандидати су били Горан Ракић кандидат Грађанске иницијативе „Српска“, Оливер Ивановић испред Грађанске иницијативе „СДП Оливер Ивановић“, Муса Мифтари из Демократског савеза Косова и Фљорент Аземи из Демократске партије Косова.
Право гласа да бира градоначелника Северне Митровице имало је 28.429 бирача. Пред изборе уписано је 500 нових бирача из албанске заједнице и то противзаконито, тврди српски члан Централне изборне комисије Ненад Рикало.
На 33 бирачка места у северном делу Митровице била су по два међународна посматрача.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com