Anita Balaž otputovala u Beč

AnitaDvanaestogodišnja devojčica Anita Balaž, kojoj je neophodna transplantacija srca i pluća, primljena je u bečku kliniku AKH, gde će biti pregledana.Devojčica je doputovala u pratnji majke Ksenije i kardiologa Vladimira Vukomanovića, a u Beču ih je sačekao državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije prof. dr Vladimir Djukić, koji je razgovarao s bečkim lekarima.
U AKH lekari će izvršiti preglede do kraja nedelje, nakon čega će biti poznate mogucnosti za lečenje Anite, koju je prošlog meseca pregledao austrijski ekspert za transplantacije dr Andreas Cukerman, prilikom boravka u Beogradu. Teško srčano oboljenje Anite otkriveno je pre godinu dana, a jedini lek, kako tvrde lekari, je transplantacija.
„Država je održala obećanje, mala Anita će dobiti šansu da se transplantacija obavi. Raduje me da smo sve kapacitete i stručne potencijale, kao i lične kontakte stavili u funkciju uspostavljanja dobrih odnosa sa AKH bolnicom u Beču, da se naprave štrateški sporazumi između kliničkog centra Srbije i ove svetski priznate ustanove i da na taj način rešimo problem transplantacije“, kazao Đukić Tanjugu.
On je naglasio da se problem transplantacije mora postaviti na pravo mesto rešavanja – sa medijskih stubaca tabloidne štampe u reprezentativne svetske ustanove, da se problem transplantacije više ne rešava putem humanitarnih koncerata, već organizovanom akcijom države, Ministarstva zdravlja, Fonda, i ustanova koje će se baviti predtransplantacionom pripremom naših pacijenata u Srbiji i posle toga.
Upitan kada se očekuje potpisivanje sporazuma sa bečkom klinikom AKH, Đukić je kazao da će to najverovatnije biti krajem septembra, kada bečka bolnica dobije saglasnost od Eurotransploanta.
„Mi smo sve administartivne prepreke u Srbiji rešili i ići ćemo na potpisivanje sporazuma između Klinike za kardio-vaskularne bolesti Kliničkog centra Srbije i Klinike za torako-kardionalnu hirurgiju AKH u Beču. Isto se odnosi na problem pluća. Imamo veoma čvrsta obećanja predstavnika AKH da će to biti veoma brzo, ali im je potrebna saglasnost Eurotransplanta“, objasnio je on. Đukić je ukazao da, iako se radi o veoma važnom koraku za nas, nema razloga za euforiju.
„Današnji dolazak predstavlja samo predkvalifikacione preglede. Čekanje organa i u zemljama EU je težak posao. 30 odsto pacijenata nažalost i u zemljama Unije ne dočeka transplantaciju srca. Postoje i u zemljama Eurotransplanta brojne afere u vezi transplantacije koje otežavaju čitav postupak približavanja zemalja koje nisu članice EU zemljama te organizacije tako i tu vidim mogućnost dodatnog propblema i pristupanja ovoj instituciji“, kazao je on.
Dr Vukomanović je izrazio posebnu zahvalnost Ministarstvu zdravlja i prof. Đukiću, što je sve proteklo bez problema. Prema njegovim rečima, Aniti će u Beču biti urađena potrebna ispitivanja, s namerom da se kompletira pretransplantacioni skrinig u cilju otvaranja mogućnosti da se ugradnjom jednog specijalnog uređaja pokuša da pluća ozdrave kako bi se čitava intervencija svela samo na transplantaciju srca, a ne srca i pluća.
„To je samo jedna od opcija koja je bila razmatrana u Beogradu od strane dr Cukermana i nacih stručnjaka“, kazao je on i naveo da Iično ima iskustva koja se odnose na pacijente u Beču, gde im je urađena transplantacija na visokom profesionalnom i ljudskom nivou. Majka male Anite, Ksenija je rekla da je putovanje do Beča proteklo bolje nego što su očekivali. „Plašili smo se kako će Anita podneti put s obzirom da ima veliki pritisak u plućima. Međutim, bolje ga je podnela od mene i doktora zajedno. Za nju je let bio mnogo kratak“, kazala je ona.