Lavrov: Priprema se plan sa Sirijom

LavrovŠef ruske diplomatije Sergej Lavrov kaže da Moskva radi sa Damaskom na pripremi plana, čiji je cilj da se hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu.„Ruska strana radi na pripremi izvodljivog, preciznog i konkretnog plana i o tome su u toku razgovori sa sirijskom stranom“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.
On je kazao da se nada da će plan biti saopšten u „najkraćem mogućem roku“, kao i da će Rusjia biti spremna da na njemu radi sa „generalnim sekratarom UN, članovima Saveta bezbednosti UN i Organizacijom za zabranu hemijskog oružja“.
Lavrov je juče predložio da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu i da se potom uništi.
Takav predlog podržao je predsednik SAD Barak Obama, a američki državni sekretar Džon Keri je ocenio da bi time mogla da se izbegne vojna intervencija protiv Sirije.
Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus ocenio je danas da jepritisak Zapada doveo do „preokreta“ u stavu Rusije o upotrebi hemijskog oružja u Siriji. On je izrazio „interesovanje i oprez“ Francuske kada je reč o predlogu Moskve.
Fabijus je rekao da će Francuska Savetu bezbednosti UN predložiti rezoluciju kojom će biti utvrdjeni uslovi pod kojima Sirija treba da stavi hemijsko oružje pod medjunarodnu kontrolu i prihvati njihovo uništavanje.
Fabijus je na konferenciji za novinare u Parizu rekao da će se u rezoluciji od sirijskog režima zahtevati da obelodani prave razmere hemijskog programa i da će biti predvidjeno da UN preduzmu „ozbiljne mere“ u slučaju neposlušnosti, kao i da počinioci napada hemijskim oružjem 21. avgusta kod Damaska snose odgovornost za svoje postupke, prenose agencije.
On je pre toga kazao da je Francuska „zainteresovana“ za predlog Moskve da arsenali hemijskog oružja ruskog saveznika Sirije budu stavljeni pod medjunarodnu kontrolu i uništeni, ali je, istovremeno, izrazio „oprez“. Lavrov je danas izrazio zadovoljstvo zbog pozitivnih reakcija na predlog Rusije.
„Predlog da se hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu doveo je do kontakta sa našim američkim kolegama, a Džon Keri je rekao da postoji mogućnost da se izbegne vojna intervencija na Siriju“, rekao je Lavrov.
Sirijska opozicija, međutim, ostaje pri stavu da „kršenje međunarodnog prava“ zahteva odgovarajući „snažan“ odgovor međunarodne zajednice. SAD su optužile sirijski režim da je 21. avgusta u blizini Damaska upotrebio hemijsko oružje, kada je poginulo više od 1.400 ljudi.
Zbog toga je Obama zatražio vojnu intervenciju protiv Sirije. Glasanje u američkom Senatu o mogućim vojnim udarima na Siriju bilo je planirano za juče, ali je odloženo dok se ne završe razgovori o predlogu Rusije.
Prema podacima francuskih obaveštajnih službi, Sirija poseduje više od 1.000 tona hemijskog oružja.
Ukrajina se nada da će biti realizovan ruski predlog o predaji hemijskog oružja Sirije pod medjunarodnu kontrolu, kaže se u saopštenju ukrajinskog MIP-a u utorak.
„U Ukrajini se nadaju da će sve medjunarodne inicijative koje omogućavaju smanjenje napetosti oko Sirije, a sa tim u vezi i nedavno iznet predlog o uvodjenju medjunarodne kontrole nad hemijskim naoružanjem u toj zemlji biti pažljivo proučene“, prenose RIA Novosti saopštenje ukrajinskog MIP-a.
MIP naglašava da Ukrajina insistira na rešavanju sukoba u Siriji isključivo diplomatsko-političkim sredstvima.
„Stav naše vlade u vezi sirijskog sukoba nedavno je ponovio predsednik Ukrajine – zalažemo se za što skoriji prekid krvoprolića i ostajemo pri stavu da je sukob neophodno rešavati isključivo diplomatsko-političkim putem“, kaže se dalje u saopštenju.
Ukrajina izražava i svoju duboku zabrinutost u zbog mogućnosti upotrebe hemijskog oružja u toj zemlji.
Arapska liga će podržati ruski plan stavljanja sirijskog hemijskog oružja pod kontrolu medjunarodne zajednice, izjavio je danas generalni sekretar Arapske lige Nabil al-Arabi
Arabi je novinarima u Kairu rekao da će Liga „uskoro izdati saopštenje u kome će najaviti svoju zvaničnu podršku“ ruskom planu. Ruski predlog podržalo je danas više država, prenele su agencije.