Антић: "Тамнава" сува у фебруару

3398862_tri-tamba-antic
Министар енергетике Александар Антић каже за РТС да ће коп „Тамнава“ бити сув током фебруара и да ће оспособљавањем механизације бити створени услови за већу производњу на копу.
Александар Антић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је до овог тренутка извучено око 145 милиона кубних метараводе и да је остало да се испумпа још нешто преко 20 одсто воде.
Од укупних количина воде које су биле на копу „Велики црњани“ и „Тамнава“ ми смо испумпали преко 90 процената воде, рекао је Антић.
Како каже, испумпавање још увек обавља фирма „Јужна Бачка“, која је добила тендер, као и „Колубара“ која ће на крају финализирати посао. Очекује да у фебруару посао на испумпавању буде завршен.
„Као што смо рекли да ће у децембру почети експлоатација угља, данас кажем да ће тамнавски коп бити сув током фебруара месеца. Како спуштамо ниво воде, крећемо у реализацију и рехабилитацију поплављених машина. Набавка делова је извршена, они стижу и како будемо испумпавали воду, тако ћемо производњу струје враћати у нормалу“, додао је министар.
Министар рударства и енергетике поновио је да је комплетан посао у вези са расписивањем тендера за испумпавање воде из копа „Тамнава“ – „Западно поље“ обављен потпуно регуларно и уз поштовање прописа.
Очекује да изјава из Светске банке, која је финансирала тај пројекат, затвори причу о томе да је било пропуста.
„Влада Србије је све време била апсолутно уверена у исправност процедуре. Ниједног тренутка нисмо остављали могућност да је ту било пропуста… Од самог почетка, од самог поплавног таласа и прве посете људи из Светске банке, ми смо све време кординирали све активности у енергетском сектору са Светском банку“, рекао је Антић.
Истакао је да је свака процедура прошла кроз озбиљан мониторинг међународних институција.
„У свакој фази, сваком документу, имали смо коресподенцију са Светском банком која није имала ниједну примедбу. Верујем да су њихове изјаве додатна потврда онога што ми месецима и данима тврдимо – да смо се у целом процесу санација поплаве понашали одговорно водећи рачуна о сваком динару наших грађана“, додао је Антић.
Коментаришући изјаву министара полиције Небојше Стефановића који је замерио СПС-у, а посебно њему као министру енергетике, да у овом спору нису одбранили став Владе, Антић је рекао да је он одмах реаговао и да очигледно министар Стефановић није видео податке Министарства енергетике, пре него што је дао изјаву.
„Протеклих неколико месеци ја и моје министарство носили смо све те активности. Ја сам неколико десетина пута био на коповима и када је БИРН то објавио, ми смо одмах изашли са подацима… Очигледно да са министром није било добре кординације“, рекао је Антић.
Како каже, најбитније је да иза свега тога остаје добар резултат, као део тимског рада.