Милион и по људи на маршу солидарности у Паризу

Pariz-trg
Више од милион и по људи се окупило на маршу солидарности у Паризу. Против теороризма устали су људи из свих делова Париза, али и највиши светски лидери. Скупови подршке широм света.
Марш за једиство предводило је на почетку скупа педесетак светских званичника, који су се, пошто су минутом ћутања одали пошту жртвама напада у Паризу, појединачно поздравили с француским председником, а затим напустили скуп.
Оланд је потом наставио учешће у тој менифестацији уз чланове породица 17 страдалих и дведесетак рањених у нападима џихадиста на лист Шарли ебдо и кошер продавницу у престоници.
Више стотина хиљада људи окупљених у Паризу, коју је Оланд данас назвао „престоницом света“, узвикивало је „Шарли, Шарли!“, а Трг републике преплављен је људима који носе француске заставе и оловке као симбол солидарности са жртвама напада.
Британски премијер Дејвид Камерон, немачка канцеларка Ангела Меркел и израелски премијер Бењамин Нетанијаху прикључили су се осталим светским лидерима у историјском маршу против терора.
Како је јавио АФП, њима су се придружили и руски министар спољних послова Сергеј Лавров и турски премијер Ахмет Давутоглу.
Маршу солидарности присуствују и премијери Шпаније, Турске и Италије – Маријано Рахој, Ахмет Давутоглу и Матео Ренци.
Своју подршку Француској исказали су и израелски прeмијер Бенјамин Нетанијаху и палестински председник Махмуд Абас.
На маршу солидарности Србију представљају председница Скупштине Маја Гојковић и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.
Земље региона, такође, послале су своје представнике, а Хрватску представљају премијер Зоран Милановић и министарка спољних послова Весна Пусић.
Француски председник Франсоа Оланд изјавио је да је Париз „данас престоница света“. „Цела земља ће устати“, рекао је Оланд министрима, а пренео је АФП.
Више од 5.500 полицајаца и војника брине о безбедности у Паризу, саопштио је министар унутрашњих послова Француске Бернар Казнев.
„У овој изузетној ситуацији, посебне мере биће предузете како би се осигурала безбедност марша и поштовање јавног реда“, рекао је Казнев новинарима.
Париски јавни саобраћај, укључујући метро, „посебно се надгледа“, рекао је Казнев.
Скупови подршке широм света
Више од 600.000 људи изашло је на улице градова широм Француске. Људи су изашли на улице Лиона, Марсеја, Бордоа и многих мањих градова како би изразили отпор џихадистичким нападима у којима је погинуло 17 особа, преноси АФП.
Више од хиљаду људи окупило се и у Лондону, држећи у подигнутим рукама оловке, као симболе слободе штампе. Неки од окупљених на Трафалгар скверу носили су натписе „Ја сам Шарли“ и француске заставе.
Грађани су затим направили од оловака огромни круг и поставили велико срце од хартије на којем су исписали поруке као што су „Ја сам британски муслиман“ и „Живела Француска“.
Око двадесет хиљада људи прошло је данас кроз Брисел у протестном маршу у знак солидарности са карикатуристима сатиричног листа Шарли ебдо.
Велики натпис са поруком „Брисел је Шарли“ на француском, фламанском и енглеском истакнут је на вишеспратници у центру белгијске престонице, а учесници су носили пароле са натписима „Пера у шаке“ и „Слобода, једнакост, цртајте, пишите“.
Скупови су организовани и у Јерусалиму, Бејруту, Рамали, Токију, Сиднеју, Стокхолму и
Њујорку.