Beč strahuje od povratka boraca

BecPrvi od 40 Austrijanaca koji su se, prema saznanjima obaveštajne službe, borili u Siriji vraćaju se u Austriju i time zadaju brigu austrijskim vlastima.Oni su, kako tvrdi bečki dnevnik „Prese“, obučavani da ratuju i indoktrinirani ideologijom Al kaide.
Deset slučaja je potvrđeno, dodaje list pozivajući se na istragu koju vodi Služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT). Eksperti za borbu protiv terorizma i obaveštajne službe u njima trenutno vide veliku opasnost.
Analitičari i evropske bezbednosne vlasti ovaj fenomen prate sa velikom pažnjom jer se, najpre, zna da je podsticaj za većinu koji su boravili u Siriji bila duhovna bliskost sa Al kaidom, kao i da lica koja su učestvovala u oružanim sukobima imaju daleko niži prag kada je reč o ideološki motivisanom nasilju.
Vlastima je jako teško da lica koja su potencijalna opasnost privredu pred lice pravde. Da bi se pokrenuo istražni postupak protiv povratnika za podršku terorističkih organizacija ili za učešće u kampu obuke, nedovoljno je imati informacije na osnovu sopstvenih istraga i saznanja prijateljskih službi.
„Pred sudom moramo dokazati da je jedna slika nastala za vreme jedne terorističke akcije“, žale se u tužilaštvu.
Takođe i u vezi finansijske podrške terorističkih organizacija sudiji je potrebno dokazati da je svota upućena s namerom da se finansira teroristički akt. Austrija ima mogućnost da traži pravnu pomoć od Sirije, ali to nije moguće zbog aktuelnog stanja u toj zemlji. Da bi te osobe bile ipak praćene zakon u Austriji od aprila prošle godine dozvoljava „proširenu istragu opasnosti“ protiv pojedinaca.
To daje mogućnost BVT, ukoliko ima osnovanu sumnju, da prati lica koja predstavljaju opasnost, da ih prisluškuje i preduzme druge mere istrage. Međutim te akcije su zakonom ograničene na devet meseci, a potom sva saznanja moraju biti uništena.
Obaveza uništavanja prikupljenih informacija otežava posao BVT, jer svaki put iznova moraju da započinju istragu, i mogu se samo oslanjati na pamćenje svojih službenika.
Inače povratnici nisu samo austrijski problem, jer, prema procenama, do sada je više od 1.000 Evropljana učestvovalo u ratu u Siriji protiv Bašara al Asada, koji kao Alavita, podržan od strane šiita, prema ideologiji Al kaide važi za „unutrašnjeg neprijatelja islama“.
BVT ima saznanja o između 30 i 40 osoba koje su iz Austrije pošle u rat u Siriji, od kojih su većina državljani Austrije. Neki od njih su poginuli u sukobima, a tačan broj se ne zna, pošto su se borili u jedinicama Al kaide koja ne potvrđuje gubitke i u roku od 24 sata, kako nalaže Islam, sahranjuje žrtve.
Eksperti ističu da su razlozi što ratnici iz Evrope odlaze u Siriji, a nisu to činili u Avganistan, Pakistanu, Somalili i Maliju, banalni.
Kao prvo, oni navode, da se lako stiže do Sirije. Posle leta o Istanbula potencijalni ratnik kupuje vizu na aerodromu, putuje kroz čitavu zemlju, da bi potom negde duž granice duge 800 kilometara prešao u Siriju.
Drugi razlog je što i pored svih razaranja rata Sirija raspolaže infrastrukturom i topografijom, koje omogućavaju i neiskusnima da napreduju i prežive.
U Pakistan, Somaliji ili Maliju to nije bio slučaj i ratnicima sa zapada bez domaćih vođa preti smrt.