KiM: Istekao rok, liste predate

ListicU ponoć je istekao rok za predaju lista za kosovske lokalne izbore 3. novembra. Predata je i jedinstvena lista Srba, pod nazivom „Srbija“.Prema poslednjim podacima centralne izborne komisije, do sada je primljeno ukupno 96 prijava političkih partija, građanskih inicijativa, nezavisnih kandidata i koalicija. Od toga su 18 lista podneli Srbi.
Liste su se u Centralnoj izbornoj komisiji predavale do kasno u noć. Načelnici kosovskog i kosovsko-pomorovskog okruga Vladeta Kostić i Srđan Mitrović predali su listu građanske inicijative pod nazivom „Građanska inicijativa Srbija“ za 24 opštine na KiM, uključujući i severne.
Kako Tanjug saznaje u CIK-u, takvo ime je sporno i o njemu će se raspravljati i postoji mogućnost da takvo ime liste ne bude prihvaćeno.
„Iskreno se nadamo da ime naše građanske inicijative neće vređati ničija nacionalna osećanja, jer lično ja imam prijatelja koji se zove Alban i njegovo ime ne vređa moja nacionalna osećanja. Prema tome ne vidim razlog da naše ime ne bude prihvaćeno od strane CIK“, rekao je Kostić, komentarišući takvu mogućnost.
Vladeta Kostić je kazao novinarima ispred sedišta CIK-a u centru Prištine u prisustvu svih kandidata Srba za gradonačelnike da lista građanske inicijative „Srbija“ ima kandidate za ukupno deset opština na Kosovu.
On je rekao da se na listi nalazi šest kandidata za predsednike opština južno od Ibra. „Za opštinu Gračanica kandidat je Branimir Stojanović, koji je i šef Biroa vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Gračanici. Kandidat za opštinu Štrpce je Ivan Redžić, za opštinu Klokot Srećko Spasić, za opštinu Parteš Dragan Nikolić, Novo Brdo Svetislav Ivanović, a za Ranilug Gradimir Mikić koji je i sadašnji gradonačelnik te opštine“, kazao je Kostić.
On je rekao da su u okviru te građanske inicijative i kandidati za četiri opštine na severu Kosova ali da on ne zna njihova imena s obzirom da se prijave kandidata na severu Kosova vrše preko OEBS-a. Nosilac liste za Gračanicu je Vladeta Kostić.
Listu „Građanska inicijativa Srbija“ podržao je zvanični Beograd i na njoj se nalaze kandidati za odbornike i gradonačelnike više stranaka koje imaju centrale u Beogradu.
Potpredsednik skupštine opštine Leposavić Aleksandar Jablanović predao je predstavnicima OEBS-a izborne liste „Srbija“ sa kandidatima za odbornike i gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova.
Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice je Krstimir Pantić, u Zubinom Potoku je Stevan Vulović, u Leposaviću je kandidat Dragan Jablanović, a u Zvečanu je Ivan Teodosijević. Jablanović je objasnio da su liste „Srbija“, iza kojih je stao zvanični Beograd, predate OEBS-u u Kosovskoj Mitrovici.
Od srpskih političkih subjekata liste za kandidate za gradonačelnike predali su Samostalna liberalna stranka, Srpska socijal-demokratska stranka, potom novoformirana građanska inicijativa „Savez kosovskih Srba“, građanska inicijativa „Zajednička budućnost“ kao i građanske inicijative „Demokratska inicijativa“ i „Jedinstvena srpska lista – Vidovdan“.
Samostalna liberalna stranka (SLS) predala je Centralnoj izbornoj komisiji liste za učešće na lokalnim izborima na Kosovu, saopšteno je večeras iz te stranke. SLS je svoje liste prijavila u 16 opština Kosova, od kojih u osam ima i kandidate za predsednike opština. Na izbornim listama SLS nalazi se 200 kandidata za odbornike i predsednike opština na Kosovu, što je i najveća izborna lista kandidovana od Srba, tvrdi ova stranka.Bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović podneo je kandidaturu za čelnika opštine Severna Mitrovica.
Od Albanskih političkih partija liste su predale Demokratski savez Kosova Isa Mustafe, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Demokratska partija Kosova Hašima Tačija, Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, Alijansa za Novo Kosovo Bedžeta Pacolija kao i dve građanske inicijative Albanaca za opštine Mališevo i Glogovac. Svoje liste predali su Goranci i Crnogorci.