Čovek zapomaže, a opreme nema…

Auto-nesrecaVatrogasna spasilačka ekipa koja je došla da izvuče ljude iz slupanog automobila posle nesreće na Ibarskoj magistrali nije imala neophodnu opremu tvrde očevici.Prilikom prevrtanja vozila u sredu, kod Gornjeg Milanovca, jedno dete je poginulo, a među četvoro povređenih bilo je još dvoje dece kojima su putnici drugih vozila i meštani odmah pritekli u pomoć i brzo ih izvadili iz slupanog vozila.Međutim, vozač je ostao zaglavljen u izgužvanom limu, pričaju očevici. Putnici i meštani nisu mogli da mu pomognu bez alata za sečenje karoserije. „Čekali smo da dođu vatrogasci i pomognu čoveku koji je grebao prstima da se spase, ali, kada su stigli, ni oni nisu imali čime da rade“, izjavila je medicinska sestra Zorica Ivanović koja stanuje u neposrednoj blizini.
Ona kaže da je bilo veoma teško gledati kako se čovek bori za život, a vatrogasci mu objašnjavaju da će oprema stići iz Čačka i da će brzo intervenisati, te su ljudi iz okolnih kuća počeli da donose razne alatke.
„Bilo je očigledno da lim mora da se seče, a oni nemaju brušilicu. Sekunde su bile u pitanju, te sam otrčao kući i doneo svoju, druge komšije su donele kablove za struju i počelo je sečenje lima“, priča majstor Radoslav Otović (53).
On se čudi zašto vatrogasci-spasioci nisu bolje opremljeni. Kaže da su ponavljali da će oprema stići iz Čačka, i pita „Zašto opremu nema jedinica u Gornjem Milanovcu koja je na Ibraskoj magistrali, već se čeka da se oprema donese iz drugog grada?“.
Komandir vatrogasne jedinice Radojko Joksić jutros je za agenciju Beta izjavio da brusilicom ne sme da se radi na slupanom automobilu jer može izbiti požar.
Karoserija vozila se posle nesreća seče specijalnim, hidrauličnim makazama ili razvlači malim, prenosivim hidrauličnim presama.
„U Čačku postoji specijalna oprema za ovakve slučajeve i mi uvek javimo da krenu kada se nešto dogodi. Tako smo učinili i ovog puta, i, kada su oni stigli do Brđana, čovek je oslobođen“, rekao je Joksić.