Pjongjang odbio predlog Seula

UNSeverna Koreja odbila je predlog Južne Koreje da se nastavi sa programom ujedinjavanja porodica koje je Korejski rat razdvojio.Program ponovnog ujedinjavanja porodica je u zastoju od poslednjeg takvog susreta razdvojenih članova porodica krajem 2010. godine, zbog tenzija između dve Koreje, prenela je agencija AP.
Dve Koreje planirale su da nastave sa tim programom u septembru prošle godine, ali ga je Pjongjang u poslednjem trenutku naglo otkazao zbog navodnog „neprijateljstva“ Južne Koreje.
Severna Koreja će nastaviti sa ujedinjavanjem porodica samo ako se ponovo pokrene zajednički unosan turistički projekat u Severnoj Koreji.
Državni mediji Severne Koreje su danas preneli da se razgovori o ujedinjavanju porodica mogu voditi ako Južna Koreja bude imala nameru da razgovara njihove strane u vezi turističkog projekta.
Agencija AFP je prenela da je Severna Koreja odustala od nastavka programa ujedinjavanja porodica, pre svega zbog planiranih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD.
Južna Koreja i SAD svake godine izvode seriju zajedničkih vojnih vežbi, što Pjongjang redovno osudjuje i označava ih kao probe za invaziju. Seul je izrazio žaljenje jer je Pjongjang humanitarnu stvar doveo u pitanje zbog regularnih vojnih vežbi sa SAD.
Milioni Korejaca ostali su razdvojeni posle Korejskog rata (1950-1953), a mnogi su umrli bez šanse da se ponovo susretnu sa članovima svoje porodice.
Oko 72.000 Južnokorejaca, od kojih polovina ima više od 80 godina, još uvek su živi i nalaze se na listama čekanja programa ujedinjavanja, po kome svaki put kada se odigrava susret porodica bude odredjeno samo nekoliko stotina njih.