Indija: Žene borci čuvaće žene

IndijaNove gradske vlasti Nju Delhija nameravaju da angažuju žene nosioce crnog pojasa u borilačkim veštinama da bi pojačali bezbednosti žena zbog čestih silovanja.Nju Delhi, kako prenose Srna i Blic, zbog velikog broja seksualnih napada nosi i nadimak „prestonica silovanja“.
Rahi Birla iz Nju Delhija, koji ima 17 miliona stanovnika, zadužena za zaštitu prava žena i dece, rekla je da planira da angažuje bivše pripadnike vojske i majstore borilačkih veština radi obuke volonterki za patrolu ulicama indijskog glavnog grada.
Ona je kazala i da veruje da će tim patrolama, koje će činiti samo žene, ulice Nju Delhija biti bezbednije. Birla je najavila i plan da angažuje 5.000 žena za vozače autorikše da bi se žene noću osećale manje ugroženo.
Aktivisti pokreta za prava žena osporavaju njene planove, jer smatraju da će time biti stvorena paralelna snaga, koja neće imati podršku policije. Prema rečima Randžane Kumari iz „Centra za socijalna istraživanja“, potrebno je povećati broj žena u policiji, a ne stvarati paralelne snage.
Nesigurnost i strah od silovanja dodatno su povećani nakon prošlogodišnjeg grupnog silovanja i ubistva 23-godišnje devojke u autobusu u Nju Delhiju. Brutalnost tog napada izazvala je demonstracije širom Nju Delhija i Indije i Vlada je morala da uvede nove zakone i oštrije kazne za silovanje i seksualne napade.
Uprkos novim regulativama, u Nju Delhiju je broj silovanja prošle godine udvostručen – na 1.330, u odnosu na 706, koliko je bilo 2012. godine. Broj seksualnih napada prošle godine povećan je na 2.844 u odnosu na 2012. godinu, kada je prijavljeno nešto više od 700 slučajeva.