Menjati sistem obrazovanja

PROSVETA; TOMISLAV JOVANOVICMinistar prosvete Tomislav Jovanović izjavio da je cilj da obrazovanje postane funkcionalnije i primenljivije, što će pokazati već naredni „pisa test“ 2015.Jovanović je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, ocenio da je potreban drugačiji pristup obrazovnom procesu, u organizaciji nastave i obuka nastavnika, što je moguće učiniti već za nekoliko godina.
Ministar prosvete je rekao i da je problem u pristupu obrazovanju, jer je domaći obrazovni sistem usmeren ka pamćenju ogromnog broja činjenica, dok se „pisa testovi“ odnose na upotrebu tih činjenica.
Jovanović je istakao da je cilj i da se zadrži što veći broj mladih i „vunderkindova“, kao i da se vrate oni koji su već napustili zemlju. On je najavio ove godine dobro rešenje za završni ispit, odnosno malu maturu i da će biti obezbeđena apsolutna sigurnost u pripremi testa i njegovoj realizaciji. „Banalan propust da neko ukrade test se više ne sme desiti“, naglasio je Jovanović.
On je istakao da postoji više načina vrednovanja, Zavod za vrednovanje kvaliteta, unutrašnji nadzor i direktori koji obavljaju evaulaciju rada nastavnika, ali da je potrebno povećati broj prosvetnih inspektora. Cilj je da nastavnici budu usmereni ka funkcionalnom obrazovanju, rekao je Jovanović i najavio u toku ove godine završetak informacionog sistema odgovornosti zaposlenih u prosveti.
Prema njegovim rečima, tačan je podatak da na jugu Srbije ima nešto manje od 30 odsto đaka „vukovaca“. „Taj broj je najčešće preuveličan, taj broj treba da se redukuje i spoljnom i unutrašnjom evaluacijom rada škole“, rekao je Jovanović i najavio da će u toku ove nedelje biti održan sastanak sa direktorima tih škola i ukazano na propuste.
Na pitanje o najavi prethodnog ministra Žarka Obradovića da će u Srbiji do 2020. biti 20 odsto visokoobrazovnih, Jovanović je odgovorio da je to realno, ali da će za četiri godine biti za 10.000 veći broj mesta na visokoškolskim ustanovama nego što je broj kandidata za upis na te fakultete. „Ove godine smo upisali 70.000 dece u prvi razred srednje škole. Kapacitet fakulteta, visokoškolskih ustanova je 60.000“, precizirao je on.
Upitan o mogućnosti vraćanja sledeće godine na fakultete fizičkog obrazovanja Jovanović je odgovorio da je ideja odlična, ali da je za njenu realizaciju neophodne izmene zakona o univerzitetu, koje će biti do kraja prolećnog zasedanja parlamenta u skupštinskoj proceduri. „Sa fizičkim vaspitanjem i fizičkim obrazovanjem treba započeti još u predškolskim ustanovama“, rekao je Jovanović.
Jovanović je rekao da je Ministarstvo potpuno otvoreno i spremno za svaku sugestiju i svaki razgovor sa roditeljima i studentima.
Na pitanje novinara da li očekuje prevremene izbore sredinom marta, Jovanović je odgovorio da na sednici vlade o tome nije bilo reči i da o tome kada će biti i da li će biti izbori odlučuju rukovodioci partija koje vode vladu, skupštinu i državu.