Crveni meteo-alarm u Srbiji zbog snega

Očekuju se nove snežne padavine, koje će u pojedinim delovima zemlje, posebno na području zapadne, jugozapadne i južne Srbije, dovesti do povećanja snežnog pokrivača i do 40 novih centimetara. Padavine će se pojačati posle podne. Sve važnije saobraćajnice za sada su prohodne, a vozačima se savetuje oprez.
Izdat je crveni meteo-alarm za područje Beograda, Zapadne Srbije, Šumadije, Pomoravlja, Jugoistočne, Jugozapadne Srbije i Kosova i Metohije. Narandžasti meteo-alarm na snazi je u Banatu, Sremu i Istočnoj Srbiji, a žuti u Bačkoj.Narandžasti meteo-alarm znači da su prognozirane opasne vremenske pojave koje mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Crveni meteo-alarm znači da je vreme vrlo opasno i da naneta šteta može biti velika.
Manje padavina biće samo na severu zemlje. Do subote ujutru u glavnom gradu pašće između 15 do 30 centimetara snega. Temperatura će biti od minus tri do nule.
U „Putevima Srbije“ tvrde da su sve važnije saobraćajnice prohodne. Na terenu je 2.200 putara sa više od 1.200 vozila, kamiona i mašina za čišćenje snega.
Pored intenzivnih intervencija putara, jak mraz i niske temperature pretvaraju svaku vlažnu deonicu u led ili izraženu poledicu, dodaje se u saopštenju AMSS-a.
Zimski uslovi vožnje na pojedinim putevima mogu dovesti do usporenog saobraćaja, sa povremenim prekidima, na koje vozači moraju biti spremni i zbog kojih je potrebno više strpljenja.
Na naplatnim stanicama nema zadržavanja, kao ni na putničkim terminalima sa srpske strane na granicama.
Teretna vozila na izlazu iz zemlje na graničnom prelazu Horgoš čekaju četiri sata, na Kelebiji tri sata, na Batrovcima čak sedam sati, a na prelazu Šid jedan sat.

IZVOR:RTS