Да ли су карикатуристи прешли границу?

FPN
Трибина „Слобода говора или увреда? Случај ‘Шарли ебдо'“, на којој су учесници изнели различите ставове, осуђујући терористички напад на француски недељник, одржана је на Факултету политичких наука.
Карикатуриста Марко Сомборац каже да његов стил није стил Шарлија, али да брани право да постоји тако нешто додајући да свако може да одлучи да ли ће тако да ради.
Када је реч о слободи говори, Сомборац је навео да може само да цитира погинуле колеге да „слобода говора може да буде омеђена само законом, а и ту би се борио за још више слободе“.
Према његовим речима, ако некоме нешто смета увек може, због увреде, да потражи правду на суду.
Коментаришући „најскандалозније“ примере карикатуре, он је истакао да се углавном радило о критици верског екстремизма.
Муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић сматра да слобода није анархија и да је сигурно да слобода има граница, те да када пређе границу, онда је анархија.
„Слобода говора доноси слободу друштву, анархија говора доноси анархију“, рекао је Јусуфспахић.
На питање да ли је карикатурама пређена граница слободе изражавања, одговорио је да јесте.
„Сигурно. То је наше мишљење. Није она сада пређена, она је пређена одавно“, рекао је Јусуфспахић, упозоравајући да ипак ништа од тога у чему су карикатуристи претерали не оправдава прелажање још једне границе, што осуђује, а то је одузимање живота.
Како је истакао, Бог је створио и Бог има право да да смрт.
„Следеће је питање да ли смо ми у рату или нисмо. И када смо у рату онда убијање није кукавички, а када нисмо онда је то кукавичлук. Када смо у рату онда смо на бојном пољу па ком опанци, а ком обојци. Неко хоће да нас увуче у подмукли рат где нас нишани све и где сваки муслиман на свету мора да буде окривљен да му се отежа живот. Као муслимани треба да изађемо из тога и да кажемо: Ви карикатуристи, ви што вређате част и Исусуса, и Мојсија и Мухамеда и сваког од нас који смо верници, ви нисте наши саговорници. Ми онда излазимо из све те приче оптуживања, убијања“, сматра Јусуфспахић.
За оне који су извршили напад сматра да су „набилдована балавурдија која нема памети у глави и коју свако може да обликује како хоће“.
„То су командоси који су научили како се ради тај посао убијања. Они јесу исламисти, верољуби, обожаваоци вере, неподносиоци других вера“, рекао је Јусуфспахић.
Трибина „Слобода говора или увреда? Случај Шарли ебдо“ коју је организовала студентска организација Студенти за слободу – Факултета политичких наука, започела је минутом ћутања за страдале у Паризу.