Повратак адвоката у суднице зависи од парламента

3402218_dragoljub-djordjevic
Председник Адвокатске коморе Србије Драгољуб Ђорђевић каже за РТС да је потписани споразум са Миинистарством правде велики успех адвокатуре. Постоје колеге које су против споразума. Због правне сигурности грађана неопходно прекинути протест. Адвокати у судници тек када парламент усвоји захтеве, поручује Ђорђевић.
Драгољуб Ђорђевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је споразум који је потписан са надлежним министарством начелно усвојен и да је препорука свим адвокатима да прихвате извештај стручног тима.
„Ради се о великом успеху адвокатуре, и то не може нико да оспори. Првог септембра адвокати нису имали право да сачине ни предлог уговора односно јавнобележничког записа пре свега када су у питању приватно-правни послови, односно када је реч о уговорима о непокретности“, каже Драгољуб Ђорђевић.
Истиче да да су адвокатске коморе Војводине, Београда, Зајечара и Пожаревца начелно већ усвојиле споразум.
Ипак, има малициозних коментара адвоката који тврде да је споразум урађен нестручно, наглашава председник Адвокатске коморе Србије и додаје како очекује да ће бити оних који ће се јавити сада када је већ све договорено.
Ђорђевић потврђује да постоји група адвоката који путем друштвених мрежа позивају колеге да се супротставе потписаном споразуму и почетку рада. Међутим, наглашава како је то њихово легитимно право.
Напомиње да нико од руководства није рекао да је закон у складу са уставом и понаваља да све претходне иницијативе адвоката остају, а да ће Уставни суд дати коначан одговор.
На питање када ће адвокати ући у суднице Ђорђевић каже да је то питање више за парламент. Најављује да ће адвокати најраније почети са радом када парламент усвоји измене које пре тога одобри струка.
Ђорђевић указује и да законадавна и извршна власт желе да знају да ли је условна или коначна обустава протеста адвоката, и позива колеге на прекид протеста, како каже, због улоге коју њихова професија има у друштву и правне сигурности грађана.